• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta manastiru u Fojnici

16 Mart 2016 Novosti 1042 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicama Nevenkom Hajdarović i Dženanom Tuzlak,  posjetio je Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici i susreo se sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom.

Uz dobrodošlicu, fra Nikica je proveo goste kroz izložbu u muzeju samostana, a gdje se pored ostalog kulturnog blaga nalazi i Fojnička Ahdnama iz 1463 godine, kojom je Fatih sultan pod svoju zaštitu stavio bosanske katolike. Poslije toga su posjetili staru biblioteku, sa preko 11.000 naslova, i novu biblioteku, sa 42.000 naslova.

Franjevci u Fojnici već više od 600 godina čuvaju blago bosanskohercegovačke kulture. Dr. Ovčina je ovom prigodom, u ime NUBBIH darovao paket knjiga, kojim će biblioteka samostana obogatiti svoj knjižni fond. Tokom ove posjete gvardijan fra Nikica Vujica i dr. Ovčina su načelno dogovorili moguće vidove saradnje, a koje se prije svega odnose na pitanja unapređivanja biblioteka i bibliotečkog fonda.

Nakon toga, dr. Ovčina i saradnice su posjetili Gradsku knjižnicu u Busovači, gdje su razgovarali sa direktoricom Knjižnice, Ankicom Mravak. Ovom prilikom je istaknut značaj rada biblioteka/knjižnica u lokalnim zajednicama, te i njima doniran paket knjiga.

Dr. Ovčina je svim suučesnicima zahvalio na saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH.

{gallery}Franjevci{/gallery}