• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Federalna ministrica obrazovanja i nauke u posjeti NUBBiH

26 Oktobar 2016 Novosti 1030 Views

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Elvira Dilberović u posjeti Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof.dr. Elvira Dilberović, posjetila je u utorak, 25.10.2016. godine, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH u Sarajevu, te dodijelila komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH. Također, ova posjeta bila je prilika da se sa NUB-om potpiše i ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje ove ustanove u 2016. godini, a upriličeno je i predstavljanje Zbornika istraživačkih projekata od značaja za FBiHkoje je Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke (su)finansiralo u periodu od 2005. do 2012. godine.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BiH-a, izrazio je zadovoljstvo što su se okupili povodom nekoliko aktivnosti: “Cijenimo to kao znak priznanja uposlenicima NUB-a u njihovoj misiji obrazovanja, kulture i nauke”.

Ministrica Dilberović istakla je da su ”posjetili Arhiv BiH, upoznali novi menadžment, inicirali zajedničke projekte, a u skorije vrijeme ćemo obići još nekoliko institucija koje su važne za BiH i koje mi na različite načine sufinansiramo”.

“Dakle, ovo je misija federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, a nadam se da će se i dalje nastaviti”.

Jučerašnjim događajem ministrica Dilberović potvrdila je da će Ministarstvo na čijem je čelu, nastavljati pružati podršku bibliotekama javnih i visokoškolskih ustanova na području cijele Federacije BiH.

“Danas uručujemo 146 različitih naslova, odnosno 1.395 primjeraka knjiga i časopisa  koje čine recentna univerzitetska i naučna djela, te periodična izdanja.Važnim smatram podatak da je Ministarstvo posljednjih pet godina bibliotekama dodijelilo 2.673 različitih naslova, odnosno 12.500 primjeraka knjiga i časopisa koji su značajno obogatili bibliotečki fond javnih visokoškolskih i naučnih ustanova Federacije BiH. Sigurna sam da su ova djela u međuvremenu postala značajniji izvori znanja te da su od velike važnosti studentima, mladima istraživačima, ali generalno i članovima akademske zajednice u svakodnevnom radu”.

“O značaju postojanja visokoškolskih biblioteka možemo govoriti s različitih aspekata, ali one su prije svega naučno-nastavne baze informacija Univerziteta i instituta koje posebno doprinose kvalitetu obrazovnog i istraživačkog procesa, kao i naučno - istraživačkom radu studenata i naučnog osoblja fakulteta i saradnika. Stoga se biblioteke s pravom smatraju polaznom osnovom svakog obrazovnog, istraživačkog, naučnog i nezamjenjivo – duhovnog stvaralaštva. Ispitivanje i istraživanje korijeni su znanja, a mišljenje i razmišljanje put do njega rekao je Konfučije. Stoga se značaj obrazovanja i znanja, kao i primjene njihovih rezultata mora stalno promovirati i afirmirati kao za nas važan segment ljudskog djelovanja i profita”, kazala je ministrica.     

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano podržava bibliotečku i izdavačku djelatnost kroz različite programe, izdvojila je ministrica Dilberović, naglašivši“ prvenstveno putem programa podrške izdavanju i otkupu naučne literature i visokoškolskih udžbenika”:

“Napominjem da Ministarstvo ima i vlastitu izdavačku djelatnost, a dva dijela Zbornika istraživačkih projekata Sarajevo promoviramo danas u NUB-u BiH”.

A kako se juče potpisiv ao Ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje NUB-a u 2016. godini, dodala je: “Sredstva u iznosu od 505.000,00 KM osigurana su u budžetu Ministarstva za ovu godinu.To je još jedan dokaz uspješne saradnje Ministarstva i NUB-a i našeg opredjeljenja da nastavimo pružati podršku razvoju biblioteka visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji”.

Dr. Ismet Ovčina je kazao: “I prošlogodišnji ugovor o sufinansiranju projekata kojima se obezbjeđuje kontinuitet rada i izdržavanja djelatnosti na dostignutom nivou NUB-a BiH, značio nam je mnogo, a naročito 2016, jer bez ovog granta bili bi smo praktički pred zatvaranjem biblioteke”.

“Ministarstvo  će na isti način podržati kontinuitet u radu institucija od značaja za kulturu BiH kao što su Zemaljski muzej  BiH, Kinoteka  i  Biblioteka za slijepa i slabovidna lica”, najavila je ministrica Dilberović.

Predstavnici iz univerziteta Tuzle, Zenice, Mostara, i Bihaća jučer su preuzeli donirane knjige, dok su akademik  prof.dr. Rešid Hafizović, prof. Nermina Zaimović-Uzunović i prof. Samija Milišić predstavili  Zbornik istraživačkih projekata  od značaja za FBiH.

Preuzeto iz dnevnog lista “Oslobođenje”

{gallery}20161025{/gallery}