• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta predstavnika univerziteta iz EU

20 Oktobar 2016 Novosti 957 Views

U utorak, 18. oktobra 2016. godine, u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne, Kampus) sa početkom u 12:00 sati održan je INFO DAN o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta ERASMUS+ CBHE Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services, te prezentacija njegovih temeljnih ciljeva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici univerziteta iz zemalja Evropske unije, te predstavnici partnerskih univerziteta zemalja Zapadnog Balkana (koordinator Projekta - Tehnološki institut u Limericku (Irska), Transilvanijski univerzitet u Brašovu (Rumunija), Univerzitet na Kritu (Grčka), Poljoprivredni univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet „Fan S. Noli” u Korči (Albanija), Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću (BiH), Sveučilište u Mostaru (BiH), Univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet u Prištini, Kosovska Mitrovica, Kosovo (Kosovo under UNSC Resolution 1244/99), Univerzitet Crne Gore (Crna Gora), te Univerzitet u Sarajevu (BiH). Prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici NUBBiH.

Ovom prilikom neki od učesnika posjetili su i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, želeći da se bliže upoznaju sa njenim radom, aktivnostima i fondovima koje baštini. U posjeti NUBBiH  boravili su prof. dr. Angelina Repanovici sa Transilvanija univerziteta u Brašovu i direktor univerzitetske biblioteke Manolis Koukourakis sa Univerziteta na Kritu, gdje su razgovarali sa direktorom NUBBiH dr. Ismetom Ovčinom i njegovim saradnicama. U ovoj  posjeti uposlenici su u najkraćim crtama predstavili djelatnost NUBBiH i upriličili posjetu Odjeljenju specijalnih zbirki gdje se čuvaju najvrjedniji primjerci fondova institucije. Posjetioci su sa domaćinima razmijenili kontakte za dalju saradnju i razmjenu iskustava.

{gallery}20161020_EU{/gallery}