• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Održana promocija 200-tog izdanja NUBBiH

28 Juli 2016 Novosti 999 Views

Promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2012. godinu“- 200-to izdanje NUBBiH

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, 28. jula 2016. godine, održana je promocija „Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih publikacija. Niz A za 2012. godinu“ kao 200-tog izdanja NUBBiH.

Promotori ovog jubilarnog broja bili su: dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prof. Gradimir Gojer i mr. Azra Smajić, magistrica Komparativne književnosti i bibliotekarstva.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine bavi se izdavačkom djelatnošću od svog osnivanja 1945. godine sa ciljem da informira i obrazuje stručne, bibliotečko-informacijske djelatnike o dostignućima u ovoj oblasti, naglasio je direktor dr. Ismet Ovčina.

Prof. Gradimir Gojer dao je potpunu podršku radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost izrade Bosanskohercegovačke bibliografije, ali i samog rada NUBBiH, poredeći ga sa jednim od rijetkih ostrva vrijednosti u moru primitivizma kojim smo okruženi u današnjem vremenu. Također, istakao je važnost institucija kulture i teško razdoblje koje još uvijek prolaze.

Tekuća bosanskohercegovačka bibliografija knjiga počela sa izlaženjem 1953. godine, kada je štampana „Bosanskohercegovačka bibliografija knjiga i brošura 1945-1951“, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine redovno izrađuje i izdaje tekuću Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija od 1977. godine, kada je počela da se objavljuje „Bosansko-hercegovačka bibliografija knjige“ u godišnjim sveskama, saopštila je mr. Azra Smajić.

Naglasila je da je nacionalna bibliografija kao zbirka bibliografskih zapisa o ukupnoj izdavačkoj produkciji jedne zemlji i kao sredstvo koje omogućava praćenje kulturnog, naučnog, prosvjetnog i ekonomskog stanja u određenom periodu, od neprocjenjivog je dokumentarno-historijskog značaja za područje na kojem je nastala, ali i na međunarodnoj razini. Ona odražava stepen razvoja i nauke u jednoj državi i kao takva predstavlja osnovni vid očuvanja kulturne baštine i znanja o sveukupnom nacionanom kulturnom blagu.

Gost promocije bio je i Ivica Šarić, savjetnik ministra Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kojem je direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina, dodijelio počasnu člansku kartu Biblioteke za doprinos radu ove institucije u dužem periodu.

{gallery}Promocija_20160728{/gallery}