• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta gđe Antonie Arahove NUBBiH

16 Mart 2018 Novosti 1097 Views

Gospođa Antonia Arahova, dugogodišnja direktorica Nacionalne biblioteke Grčke, te sadašnji rukovodilac Predsjedničke biblioteke Republike Grčke, predsjedavajuća Divizije IV IFLA-ine Podrške bibliotečkoj profesiji i članica Upravnog odbora IFLA-e (International Federation of Library Associations and Institutions), posjetila je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine gdje se susrela sa direktorom dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

 

Dr. Ovčina je izrazio dobrodošlicu i uvaženu gošću upoznao sa historijatom Biblioteke i trenutnom situacijom u kojoj se ova institucija nalazi.

U kratkoj posjeti Biblioteci, gošća se upoznala i sa Odjeljenjem Specijalnih zbirki, te je bila oduševljena što se među mnogim manuskriptima koje Biblioteka čuva, nalazi i manuskript na grčkom jeziku.

Ovom prilikom dr. Ovčina je gospođi Arahovoj darovao nekoliko izdanja NUBBiH, među kojima i knjigu „Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH“, te je izrazio nadu da će gđa Arahova ponovo doći u posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Inače, NUBBiH ima potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Grčke.