• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta direktora Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osmana Lavića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafea ef. Gračića NUNBiH

22 Mart 2018 Novosti 1151 Views

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH), 21.03.2018. godine posjetili su direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osman Lavić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić koje je primio Dr. Ismet Ovčina, sa saradnicama.

 

Medžlis Islamske zajednice Žepče ove godine namjerava objaviti knjigu, Ilmihal Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka. U Ilmihalu su planirali pored latinične transliteracije, objaviti i izvorni tekst na arebici.

Kako NUBBiH na Odjeljenju Specijalnih zbirki, u Rukopisnoj zbirci, posjeduje jedan prepis ovog Ilmihala, Medžlis Islamske zajednice Žepče je zamolio ustupanje digitalne kopije ovog rukopisa, na što je NUBBiH sa zadovoljstvom pristala i odlučila da im pomogne pri realizaciji njihovog projekta.

Bosanski autor i pjesnik 'Abdulwahāb b. 'Abdulwahāb Žepčewī, poznat i pod imenom Ilhami ili Ilhamija, rođen je u Žepču 1773. godine (H 1187), a po nalogu Dželaludin-paše pogubljen je u Travniku 1821. godine. Razlog pogubljenja bio je taj što je Ilhami u svojoj poeziji otvoreno kritikovao Dželaludin-pašu.

Ilmihal, koji je u posjedu NUBBiH, prepisao je Mustafa b. Ibrahim 1831. godine u Atik mahali u Fojnici. Djelo govori  o 54 obavezne vjerske dužnosti koje svaki vjernik mora znati, vjerovati i ispuniti.

Ovaj primjerak Ilhamijinog rukopisa Ilmihala iz NUBBiH nalazi se i na stranici World Digital Library sa još nekoliko rariteta iz fondova Specijalnih zbirki. Inače, rukopis je sa ostalim orijentalnim rukopisima obrađen u Katalogu arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa NUBBiH, kojeg je priredio dr. Osman Lavić.