• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Književno veče sa prof. dr. Wolfgang Müller-Funk

11 Maj 2018 Događaji 1110 Views

U Austrijskoj biblioteci, u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, 10. maja 2018. godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Austrije u BiH, Österreich-bibliotheken im Ausland i Österreichische Kulturvereinigung, održano je književno veče sa istaknutim teoretičarom i naratologom prof. dr. Wolfgangom Müller-Funka.

 

Prof. dr. Müller-Funk je odrastao u Minhenu, Beču i Ulmu. Od 1971. do 1977. godine studirao je njemački jezik i književnost, istoriju i filozofiju na Univerzitetu u Minhenu. Od 1983. do 1990. godine prof. dr. Müller-Funk je bio predavač na Univerzitetu u Minhenu. Od 1993. do 1998. bio je univerzitetski predavač na univerzitetima u Beču i Klagenfurtu. 1999. godine imenovan je za profesora njemačkih kulturoloških studija na Univerzitetu u Birmingemu. 2009. godine postao je profesor kulturnih studija Instituta za evropsku i komparativnu lingvistiku na Bečkom univerzitetu.

Prof. Wolfgang Müller-Funk (1952) se smatra jednim od najznačajnijih teoretičara i naratologa, čije studije o kulturnim narativima, odnosu između imperijalizma, kolonijalizma i nacrta identiteta prepoznaju kao temeljna djela u profesionalnom svetu. Njegove knjige o Robertu Musilu, Džozefu Rothu i romantizmu takođe su od velikog značaja.

Predstavljajući svoju posljednju knjigu „ Teorija stranca“, prof. dr. Müller-Funk, opisuje, diskutuje i odražava najvažnije pristupe strancu i otuđenju. Kroz nekoliko transdisciplinarnih pristupa, u knjizi se razmatra figura stranca i otuđenosti.

Moderator ove književne večeri bio je prof. dr. Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.