• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta novoizabrane direktorice Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, prof. Mirne Trifković

09 Maj 2018 Novosti 1427 Views

Šireći misiju Nacionalne biblioteke BiH, u cilju unapređenja bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, je sa svojim saradnicama, u utorak, 08. maja 2018. godine, ugostio novoizabranu direktoricu Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, prof.  Mirnu Trifković i dugogodišnju direktoricu te Ustanove mr. Enisu Žunić.

Glavni razlog posjete, jeste upoznavanje novoizabrane direktorice sa direktorom NUBBiH, kao krovne institucije kada je u pitanju bibliotekarstvo u Bosni Hercegovini.

Ovom prilikom dr. Ismet Ovčina je čestitao novoizabranoj Direktorici na preuzimanju ove značajne i odgovorne funkcije direktorice J.U. NUB “ Derviš Sušić”, koja ima značajnu ulogu i tradiciju na području Tuzle i Bosne i Hercegovine. Također, istaknuto je obostrano zadovoljstvo dobrom saradnjom između ovih dviju ustanova, te izražene želje i nade da se tim putem nastavi i dalje, a u funkciji izgradnje društva baziranog na znanju, gdje moderne biblioteke na svim nivoima imaju svoju značajnu ulogu i doprinos.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o problemima u bibliotekarstvu u BiH, a posebno problemima ekonomske prirode, kao i neriješenom statusu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, što se automatski reflektuje i na druge biblioteke u BiH.

Bitan dio sastanka odnosio se na COBISS sistem i eventualno uključivanje jednog broja biblioteka iz Tuzlanskog kantona ovom sistemu, a u cilju realizacije projekta izgradnje i uspostave što šire automatizirane informacione mreže svih tipova biblioteka Bosne i Hercegovine radi obezbjeđenja maksimalnog pristupa zbirkama javnih biblioteka.

Na kraju, dr. Ismet Ovčina, je novoizabranoj direktorici J.U. NUB “ Derviš Sušić”, prof. Mirni Trifković, poklonio jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, gdje je posebno značajan časopis „ Bosniaca“. Inače, Časopis izlazi jednom godišnje, te se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini. Također, od 2018. godine ovaj bosanskohercegovački bibliotečki časopis prihvaćen je za indeksiranje u bazu Emerging Sources Citation Index (ESCI),  novu bazu platforme Web of Science ™.