• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

alma

U Frankfurtu 9. oktobra 2014. godine na “International Frankfurt Book Fair“ održana je promocija kandidata za The Astrid Lindgren Memorial Award za 2015. godinu.

Nominovano je 197 kandidata iz 61 zemlje širom svijeta, a laureat ove prestižne nagrade u iznosu od 5 miliona švedskih kruna će biti proglašeni u Štokholmu  31. marta 2015. godine.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Dugu Čarapu.

Umrla je 2002. godine u Stokholmu, kada je i Švedska vlada u njenu čast ustanovila nagradu Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA).

Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodijeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatljivih pisaca za djecu.

Od 2007. godine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašten od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.

Prva kandidatkinja bila je istaknuta književnica za djecu, Bisera Alikadić (2008). Zatim, i drugi poznati dječiji pisci sa ovih prostora: Nura Bazdulj-Hubijar (2009), Šimo Ešić (2009), Mirsad Bećirbašić (2010) i Ljubica Ostojić (2011), Ferida Duraković i Ranko Pavlović (2012), Jovo Čulić i Kemal Mahmutefendić (2013), te  Ismet Bekrić (2014), dok su za 2015 godinu nominirani  kanditati za BiH istaknuti  dječiji pisci Alija H. Dubočanin i Jagoda Iličić.

.

Hasagic Dubocanin AlijaAlija H. Dubočanin

Alija H. Dubočanin je poznati bosanskohercegovački pisac. Njegov rad na polju dječije literature rezultirao je nagradama, uključujući „Oktobarska poetska drugovanja“, za njegove priče „Vatre na rijeci“, literarnu nagradu izdavača „Bosanska riječ“ za izabranu pjesmu „Pamčenje vode“ 1999. godine, te nekoliko prvih nagrada za kratke priče i  pjesme.     

Njegova djela su prevedena na Makedonski, Turski, Bugarski, Albanski, Slovenski, Njemački, Francuski, Španski i Engleski jezik.

Objavio je: pjesme - „Zagrljeni vidik“, „Tiha rijeka djetinjstva“, „Pjesme sa lijepim očima“, „Ljubav na vidiku“, „Da hoće nešto da ti se desi“ , priče - „Brod na vidiku“, „Vatre na rijeci“, „Lađa za daljine“, „Lađarski put“, roman - „Nemirno ljeto“, prozu - „Jedna mama i dvanaest sinova“, slikovnice - „Pas pismonoša“, „Šarko“, „Srećine igračke“, te odabrane priče - „Brod na vidiku“. Njegov najznačajniji autorski rad je serija „Dječija književnost naroda i narodnosti u BiH“ u 20 knjiga, objavljena  1990. godine.  Tokom rata on je počeo izdavati časopis „Lastavica“ za mlade kao i dječiji časopis „Vrelo Bosne“.

 

jagodaJagoda Iličić

Književnica Jagoda Iličić je niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor ali i promotor pisane riječi. Iličićka se trudi obogatiti književnost novim naslovima ali i potaknuti djecu na čitanje. Taj misionarski posao manifestovao se kroz niz projekata koje je ova književnica osmislila. Preko tv emisija za djecu „Put kroz Liliput“ koje promoviraju kulturne i književne vrijednosti iz okruženja, rada u prvom BiH Dječjem književnom klubu čiji je osnivač i idejni autor, pa sve do objavljenih autorskih izdanja. Njena djela su prevedena na francuski, njemački i engleski jezik.

Objavila je: zbirku priča i pjesama „Snovi sedefaste školjke“,  zbirku priča i igrokaza za djecu „Nisam kriv što sam krokodil“, roman „Gutači vremena“, novelu „Nomadi“ , Zbirku priča i pjesama za djecu „Brkovi od kečapa“ , roman za mlade „Uspavanka za Knjigosaura“, zbirku pjesama „Vanilla med i suncokreti“, slikovnicu „Priča o zmaju jedincu“, autorica je čitanke „Liliput“ za prvi razred devetogodišnje osnovne škole, koautorica čitanki za osnovnu školu: „Potraga za blagom“, „Čarobna šuma“, „Čarolije malog svijeta“, dopisnik lista za djecu „Cvitak“.Dobitnica je brojnih nagrada, a jedna od njih je i nagrada „Mali Princ“ za najbolju knjigu za djecu i mlade na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore 2013. godine (romanUspavanka za Knjigosaura).


LL

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

 Zmaja od Bosne 8B  |  Univerzitetski kampus  |  71000 Sarajevo  |  Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 275 300 | FAX: +387 33 218 431 | e-mail: ured.direktora@nub.ba
Broj računa: 3389002208261270 UniCredit Bank d.d. | ID broj: 4200260490005