• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine u utorak 22.04.2014. u organizaciji ambasade Austrije, upriličeno je predavanje prof.dr. Vahidina Preljevića, naučnog savjetnika Austrijske biblioteke.

Predavanje „Prostori preplitanja - Uvod u srednjoeuropsku poetiku kulture“, predstavlja početak ciklusa predavanja pod nazivom  „Srednjoeuropska poetika kulture. Susreti, razgovori, predavanja“, koja će pripremati mladi bosanskohercegovački članovi akademske zajednice, te će ih jednom mjesečno prezentirati u Biblioteci. Cilj ovoga programa je da Biblioteka bude mjesto susreta  kulturnih poslenika i zaljubljenika u književnost.

U ime domaćina, dobrodošlicu ovome skupu je izrazila gosp. Bedita Islamović, rukovodilac međunarodne saradnje NUB BiH i između ostaloga je kazala: „Nauka, književnost, umjetnost i kultura općenito, jesu vanprostorni, vanvremenski, univerzalni fenomeni, a biblioteke, odnosno knjižnice, hramovi su i riznice nemjerljivih vrijednosti i neizrecivoga bogatstva.“

Ambasador Republike Austrije  u BiH, Nj. E. Martin Pammer, izlagao je na ovome skupu vrlo zanimljiv i poučan referat o bogatom historijatu austrijskih biblioteka u Evropi, ali se osvrnuo i na tradiciju diplomatske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

Dr. Vedad Smailagić - predsjednik Vijeća odsjeka za germanistiku, izrazio je svoje zadovoljstvo ovim vidom  saradnje Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa Ambasadom Republike Austrije u BiH i iskazao nadu da će realizacija ovog programa otvoriti i nove ideje i projekte.

Mr. Florian Haderer - lektor OeAD-a, koji se stara o saradnji Odsjeka za germanistiku sa Austrijskom čitaonicom u NUBBiH, po prvi puta se javnom skupu obratio na b/h/s jeziku, što je pozdravljeno od svih prisutnih.

Autor predavanja se zahvalio se svima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ove večeri, a posebno domaćinu i suorganizatoru Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, koja ima dugogogodišnju saradnju sa ambasadom Republike Austrije u BiH.

Nakon predavanja prof.dr. Vahidina Preljevića usljedila su pitanja posjetitelja i učesnika, kao i diskusija o temi srednjoevropskog prostora i kulture.

{gallery}nub_20140422{/gallery}


LL

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

 Zmaja od Bosne 8B  |  Univerzitetski kampus  |  71000 Sarajevo  |  Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 275 300 | FAX: +387 33 218 431 | e-mail: ured.direktora@nub.ba
Broj računa: 3389002208261270 UniCredit Bank d.d. | ID broj: 4200260490005