• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH obilježila je 69. godinu rada i postojanja u svečanoj sali u Vijećnici. Svečanosti su prisustvali brojni ugledni gosti, zvaničnici i uposlenici NUBBiH-a.

Tokom Svečane akademije prisutnima su se obratili: direktor NUBBiH-a dr. Ismet Ovčina, potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH prof. dr. Adila Pašalić-Kreso, sekretar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Ljiljana Prelčec, prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Mekić i predstavnica Ambasade Republike Austrije Ivana Tolj.

Nakon Svečane akademije održana je promocija knjige „Biblioteka koja ima prošlost i budućnost: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH“ autorice mr. sc. Amre Rešidbegović. Knjiga sadrži priloge o Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kao i bibliografiju izdanja NUBBiH. Prilozi o NUBBiH-u su koncipirani u četiri tematske cjeline: specijalne zbirke, univerzitetska funkcija NUBBiH-a, obrazovna funkcija NUBBiH-a i bibliografija. Knjigu su promovirali dr. Ismet Ovčina, recenzent i prof. dr. Senada Dizdar (Filozofski fakultet u Sarajevu).

O promoviranoj knjizi, biblioteci i autorici na emotivan način govorio je i dugogodišnji uposlenik i rukovodilac u penziji Duško Toholj.

Svečanost je završena promocijom novog NUBBiH-ovog  projekta Franz Ferdinand i Sophie: digitalna narativna priča. Riječ je o projektu digitalizacije fotografija albuma Vidovdanski atentat. Album je dio Grafičke zbirke NUBBiH-a i sadrži fotokopije fotosnimaka i dokumenata koji se odnose na Vidovdanski atentat, a koji su čuvani u arhivi bivše Zemaljske vlade i bivše Drinske banovine. NUBBiH je imajući u vidu obilježavanje stogodišnjice od atentata i zaštitu građe Specijalnih zbirki NUBBiH-a realizirala projekat digitalizacije albuma. Ispred projektnog tima NUBBiH-a govorila je mr. sc. Nadina Grebović-Lendo. O projektu je govorio i Ibrahim Spahić, predsjednik Kulturnog foruma BiH.

{gallery}nub_69{/gallery}


LL

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

 Zmaja od Bosne 8B  |  Univerzitetski kampus  |  71000 Sarajevo  |  Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 275 300 | FAX: +387 33 218 431 | e-mail: ured.direktora@nub.ba
Broj računa: 3389002208261270 UniCredit Bank d.d. | ID broj: 4200260490005