• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BIH NOMINIRALA BH. KANDIDATE ZA ALMA 2024

14 April 2023 Novosti 305 Views

Nakon okončane procedure, pristiglih prijava i razmatranja prijavljenih kandidata, zasjedala je Komisija za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA 2024, te je na osnovu njene odluke, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine za Astrid Lindgren Memorial Award za 2024. godinu kandidirala dva istaknuta bosanskohercegovačka pisca i promotora čitanja za djecu i mlade.

Nominacija za autora pripala je književniku Kučuk Fahrudinu.

Nominacija za promotora čitanja za djecu i mlade pripala je književniku Planjac Bajruzinu.

Komisiju za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA čine, mr. Adelaida Grabovica (NUBBIH, predsjednica), mr. Merima Lendo (direktorica JU Biblioteka Sarajevo, član), Šimo Ešić (književnik, član), Mirsad Bećirbašić (književnik, član), mr. Biljana Zarić (NUBBIH, član) i mr. Anja Mastilović (NUBBIH, član), te direktor NUBBIH, dr. Ismet Ovčina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se). Fond nagrade od 530.000 € najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.