• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Matthew Stevenson posjetio NUBBIH

14 Mart 2023 Novosti 183 Views

DSC 0041

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ugostio je, sa saradnicama, gospodina Matthew Stevensona, urednika časopisa Harper`s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji, a njegovi radovi objavljeni su u brojnim časopisima, a posebno u CounterPunch.

Razlog posjete je donacija od preko 60 000 publikacija, koje će prema dogovoru između gosp. Stevensona i gosp. Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Prema riječima gosp. Stevensona radi se o vrlo vrijednoj zbirci popularne literature, od filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike.

Podsjećanja radi, gosp. Stevenson za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteka Bosne i Hercegovine značajan je zbog organiziranja i pomoći pri donaciji prije svega preko 6 000 publikacija  koje je NUBBIH darovao Eugene Schulman, američki i švicarski državljanin koji je živio u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga. Nakon toga, posredovao je u donaciji 20 000 publikacija američkog profesora Josepha Levina. Obje donacije knjiga obuhvataju tematiku evropske intelektualne historije, umjetnosti, muzike, nauke i filozofije od 1600. do 1900. godine, te su jedinstvene i historijski važne, a od iznimnog su značaja za naučne istraživače, profesore i studente.

Tokom posjete, gosp. Ovčina je gosp. Stevensonu predstavio čitaonicu Eugena Schulmana i čitaonicu u kojoj je smješten dio posljednje donacije. Gosp. Stevenson nije krio oduševljenje urađenim poslom, istakao kako su donacije pronašle pravo mjesto i izrazio zadovoljstvo što su publikacije konačno vidljive korisnicima u online katalogu i tako spremne za svoje čitaoce.

Također, gosp. Stevenson  obratio se učesnicima kursa COBISS, koji je u toku, i održao kratko predavanje o značaju knjige i biblioteka u savremenom dobu.

{gallery}20230314_Matthew{/gallery}