• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Poziv - Memorijalna nagrada Astrid Lindgren

11 April 2022 Novosti 448 Views

ASTRID.png

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u funkciji nominatora/ predlagača kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren (detalji u dokumentu u prilogu) Vas moli da pošaljete prijedlog/ime djecijeg pisca, pripovjedača ili ilustratora koji bi po Vašem mišljenju ili iskustvu u radu s korisnicima mogao biti potencijalni kandidat za ovu najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu Astrid Lindgren Memorial Award.

Po pravilima, svake godine za ovu nagradu mogu biti nominovana maksimalno četiri kandidata iz jedne zemlje:

  • Dva u kategoriji pisci/ilustratori/pripovjedači/promotori čitanja iz zemlje odakle dolazi nominirajuće tijelo.
  • Dva u kategoriji pisci/ilustratori/pripovjedači/promotori čitanja iz druge zemlje/regiona.

Svi kandidati imaju jednake mogućnosti, neovisno od organizacije ili institucije koja ih je nominirala, te odabir  ne ovisi o broju primljenih nominacija.

Budući da Švedsko vijeće za kulturu zaprima nominacije do 16. maja 2022. godine, molimo Vas da Vaše prijave/prijedloge dostavite najkasnije do 20. aprila 2022. godine kako bi komisija u NUBBiH mogla na vrijeme izvršiti svoju izuzetno odgovornu ulogu u procesu nominiranja ispred Bosne i Hercegovine. 

Navedene podatke potrebno je dostaviti na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili poštom na adresu: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Zmaja od Bosne 8B, 71 000 Sarajevo.

Švedska autorica slikovnica Eva Lindström dobila je  Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren 2022.

Objavila je oko 35 samostalnih naslova i ilustrirala mnoge knjige drugih autora. Njezin rad nagrađen je brojnim nagradama. Piše priče koje se kreću između svakodnevnog i egzistencijalnog, kombinirajući lukav humor s apsurdnom misterijom.