• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Konsultativni sastanak sa atašeom za kulturu ambasade SAD u Sarajevu

05 Oktobar 2021 Novosti 521 Views

a

U četvrtak, 30.09.2021. godine, gđa Christienne Caroll, ataše kulture Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizirala je konsultativni sastanak sa direktorima sedam institucija kulture BiH.

Sastanku su se odazvali direktori Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Kinoteke BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničke galerija BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Budući da je gđa Christienne Caroll nedavno imenovana za atašea kulture Ambasade SAD-a u BiH, pored upoznavanja sa radom ovih značajnih institucija razgovaralo se i o neizbježnim statusnim i finansijskim problemima sa kojima se ove institucije suočavaju već dugi niz godina. Gđa Carroll je iskazala poštovanje angažmanu i naporu kojima ove institucije premošćavaju prepreke koje otežavaju redovne aktivnosti, naročito zbog značaja nacionalnog blaga koje baštine u svojim kolekcijama.

Uz zahvalnost na prisustvu, gđa Carroll je izrazila nadu da će se njenim aktivnostima i zalaganjem stanje značajno poboljšati.