• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Poziv za prijavu kandidata za ALMA-u 2022

17 Februar 2021 Novosti 730 Views

alma

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se). Fond nagrade od 530.000  € najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.

 

Po pravilima, svake godine za ovu nagradu mogu biti nominovana maksimalno četiri kandidata iz jedne zemlje:

Dva u kategoriji pisci/ilustratori/pripovjedači/promotori čitanja iz zemlje odakle dolazi nominirajuće tijelo

Dva u kategoriji pisci/ilustratori/pripovjedači/promotori čitanja iz druge zemlje/regiona.

Svi kandidati imaju jednake mogućnosti, neovisno od organizacije ili institucije koja ih je nominirala, te odabir  ne ovisi o broju primljenih nominacija.

Budući da Švedsko vijeće za kulturu zaprima nominacije do 17. maja 2021. godine, molimo Vas da Vaše prijave/prijedloge dostavite najkasnije do 22. marta 2021. godine kako bi komisija u NUBBiH mogla na vrijeme izvršiti svoju izuzetno odgovornu ulogu u procesu nominiranja ispred Bosne i Hercegovine. 

Navedene podatke potrebno je dostaviti na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., ili na fax: 033 218-431 ili poštom na adresu: NUBBiH, Zmaja od Bosne 8B, 71 000 Sarajevo.

Molimo vas da ovu informaciju proslijedite svim svojim članovima, koji bi ispunjavali uvjete, te da ukoliko su zainteresirani dostave svoju biografiju, bibliografiju na navedene kontakte.