• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ministar Damir Mašić dodijelio knjige univerzitetskim bibliotekama

10 Decembar 2013 Novosti 1096 Views

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH svim univerzitetskim/sveučilišnim bibliotekama/knjižnicama na području Federacije BiH uručio komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature. 

Riječ je o 840 aktualnih naučnih i referentnih izdanja.

- Ovim činom pokazujemo da u kontinuitetu nastavljamo pružati podršku bibliotekama javnih visokoškolskih ustanova na području Federacije BiH. Uvjeren sam da će ovih 840 dodijeljenih primjeraka, odnosno ukupno 2.350 knjiga dodijeljnih u 2013. godini, koji čine recentna univerzitetska i naučna djela obogatiti bibliotečki fond visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH- kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Naglasio je da su biblioteke baze obrazovnog istraživačkog naučnog, ali i duhovnog stvaralaštva to jest "riznice informacija univerziteta i instituta, jer posebno doprinose izvođenju nastavnog procesa".

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina istakao je da su „obrazovanje i nauka najjača snaga koja može mijenjati svijet“, te je zahvalio ministru Mašiću što je i ove godine prepoznao ovaj projekt.

Ovim povodom u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u NUBBIH je realizirano i naučno-stručno savjetovanje: "Biblioteke visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH - stanje i perspektive".

Uvodničari su bili:

Ismet Ovčina, Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Zdravka Karaica, Profesor engleskog jezika i viši bibliotekar - NUBBiH

Biserka Sabljaković, Profesor, bibliotečki savjetnik - Rukovodilac biblioteke Ekonomskog fakultete UNSA

Admir Salihagić, Generalni sekretar, Internacionalni Burch univerzitet

Amina Džuvić - Rizvanbegović, Direktorica Bošnjačkog instituta u Sarajevu

Aras Borić, Rukovodilac Univerzitetske biblioteke u Zenici.

Savjetovanje je ispunilo svoju svrhu, jer su konkretizovane generalne slabosti, ali i konkretni uslovi ili neuslovi za rad u bibliotekama/knjižnicama.

Na kraju savjetovanja usvojeni su i zaključci koji će biti upućeni svim nadležnim institucijama, a izvodi savjetovanja biće objavljeni u Bosniaci (indeksiranom časopisu EBSCOhost i CEEOL), kao i glasniku NUBBiH.

{gallery}savjetovanje_fmon{/gallery}