• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Izložba "Vijećnica: Sjećanja" u znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga

12 Maj 2014 Novosti 934 Views

Povodom 9. maja, Dana Evrope, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine otvorena je izložba "Vijećnica: Sjećanja".

Izložba je prilika da se podsjeti javnost na 25. i 26. august 1992. godine kada je u granatiranju i požaru izgorjelo oko dva miliona knjiga. 

Na izložbi se nalaze plakati s fotografijama Vijećnice (Vijećnica prije rata,Vijećnica tokom razaranja i Vijećnica nakon razaranja) tekstovi o Vijećnici, monografije, publikacije koje je izdao NUB, izbor iz stare periodike… 

Na otvaranju izložbe govorili su direktor NUB-a Ismet Ovčina, predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić i otpravnik poslova Ambasade Grčke u BiH Sotirios Demestichas. 

Kako je rekao Ovčina, ova izložba govori o kobnom događaju paljenja Vijećnice, ali i o svjetlijim danima koje je Vijećnica imala dok je u njoj bila biblioteka. 

"Danas se bez upotrebne dozvole otvara zgrada Vijećnice, prepoznatljivi simbol Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, zgrada u kojoj je NUBBiH imao svoje sjedište od 1951. do 1992. godine i iz koje je zapaljivim granatama otjeran u izbjeglištvo i privremeni smještaj. Nas danas tamo nema jer nam gradonačelnik nije dodijelio mjesto u organizaciji i protokolu, već nam je dodijelio mjesto gosta. Mi tamo nismo gosti. Vijećnica je naš dom. Gradonačelnik je povrijedio naša osjećanja i dostojanstvo žrtve koju stoički nosimo 22 godine, a toliko smo se radovali trenutku otvaranja Vijećnice i povratka u naš dom", rekao je Ovčina. 

Rekao je da će dozvolu za povratak u Vijećnicu NUBBiH tražiti kroz institucije sistema. 

Ibrahim Spahić podijelio je sjećanja na prve pročitane knjige,na knjige koje je darovao, na Vijećnicu koje se on sjeća. 

Otpravnik poslova Ambasade Grčke u BiH Sotirios Demestichas rekao je da Vijećnica, zajedno sa Sebiljom, predstavlja simbol Sarajeva i njegovih građana, zahvaljujući njenom sjaju i historiji. 

"Današnja izložba i sama Vijećnica su svojevrstan podsjetnik da je ovaj grad uvijek bio i ostao mjesto koje rađa kulturu i umjetnost, koje daleko premašuju njegovu fizičku veličinu", rekao je Demestichas.

Preuzeto sa: klix.ba