• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promovirana publikacija NUBBiH

29 April 2014 Novosti 928 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u Bosanskoj kući/bašti je promovirala publikaciju "Savjetovanje – Status institucija kulture koje je osnovala Bosna i Hercegovina".

Publikaciju je promovirao direktor NUB BiH dr. Ismet Ovčina i tom prilikom je izjavio: "Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je zatečena apelom Vijeća ministara BiH da NUB BiH i uprava Grada Sarajeva nađu zajedničko rješenje u vezi sa korištenjem prostora u Vijećnici i napisima u dnevnim novinama o tome da se ‘… ne zna čija je Vijećnica..’ te najavom otvaranja Vijećnice (a datum otvaranja je pod znakom pitanja). Na ovo pitanje NUB BiH je, ne jedanput, već dugi niz godina skretala pažnju medijima, adekvatnim ministarstvima i ostalim meritornim instancama ali nije bilo reakcije. I dalje je, prema zvaničnim dokumentima, odnosno u zemljišnim knjigama Vijećnica državno vlasništvo, a korisnik je NUB BiH".

Ovčina je, također, postavio pitanje o kakvim "pregovorima o korištenju prostora u Vijećnici je riječ".

"Ukoliko pak Vijeće ministara smatra da je to neophodno, predlažemo da Vijeće ministara i sazove taj sastanak ili donese odgovarajući odluku u skladu sa kontinuitetom zakona. Iz konteksta ‘uprava Grada Sarajeva će prepustiti dio prostora u Vijećnici za NUB BIH’, moglo bi se zaključiti da gradska administracija i zakonski raspolaže prostorom Vijećnice, što je – kako je i naprijed navedeno apsolutno netačno. NUB BiH će prirediti izložbu povodom 9. maja Dana Evrope i Dana pobjede u svojim privremenim prostorijama u Kampusu Univerziteta u Sarajevu a ne u Vijećnici", kazao je Ovčina.

Kako je najavljeno, predstavnici NUB BiH, neće se odazvati pozivu za konferenciju za medije koja je zakazana za 27. 04. 2014. godine.

"Poziv za konferenciju za medije dobili smo danas putem e-maila iz odjeljenja za odnose s javnošću uprave Grada Sarajeva", istakli su.

Izvor: klix.ba