• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Gradonačelnik Sarajeva posjetio NUBBIH

12 Mart 2014 Novosti 837 Views

Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić sa saradnicima je 11.03.2014. godine posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

U razgovoru sa direktorom NUB BiH dr. Ismetom Ovčinom i njegovim saradnicima pokazao je interes za stanje u kojem se ova institucija nalazi, za njenu organizaciju i fondove. Obišao je čitaonice, ISSN centar, laboratoriju za zaštitu bibliotečke građe i specijalne zbirke. Posebno zanimanje gradonačelnik Komšić je pokazao prema staroj bibliotečkoj građi, časopisima, raritetima i rukopisima, što je rezultiralo razgovorom o organiziranju izložbe knjiga iz fondova NUB BiH prilikom otvorenja Vijećnice 9. maja ove godine.

U knjizi utisaka gradonačelnik Komšić je između ostalog napisao: „ Impresioniran sam knjiškim blagom koje su ovi ljudi, Nacionalne biblioteke oteli od požara, sačuvali, restaurirali, i omogućili nam uvid u povijest naše zemlje i našeg grada.“

Na kraju ove značajne i na obostrano zadovoljstvo uspješne posjete, dr. Ismet Ovčina je gradonačelniku prof.dr. Ivi Komšiću poklonio posljednji broj časopisa NUB BiH-a „Bosniaca“ čiji je sponzor i Grad Sarajevo. Ovaj časopis je indeksiran u svjetskim bazama podataka EBSCO-CEEAS i C.E.E.O.L.

{gallery}komsic_11_3_14{/gallery}