• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Književno veče u NUBBiH sa Ulrihom Ladurnerom

27 Oktobar 2014 Novosti 938 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 22.10.2014. sa početkom u 19.00 sati održano je književno večer novinara i pisca Ulriha Ladurnera, u sklopu njegovog Literarnog putovanja koje provodi Austrijska ambasada u Sarajevu. Prije Sarajeva Ladurner je  posjetio Banja Luku i Tuzlu.

U okviru ovog Literarnog putovanja pisac i novinar predstavljao je tri knjige: Islamabadski blues, Lampedusa i Solferino.

Tom prilikom u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke okupio se veliki broj poštovalaca književnosti i lijepe riječi, među kojima svakako i predstavnici organizatora ambasade republike Austrije u BiH na čelu sa zamjenikom ambasadora Austrije dr. Wolfgangom Thillom, te prof. Vahidin Preljević - naučni savjetnik Austrijske čitaonice, kao i mnogi drugi posjetitelji.

Tokom večeri Ladurner je djelio svoje priče sa prisutnima, ali i događaje koji su se dešavali tokom njegovog rada u njemačkom nedjeljniku „Die Zeit“, po čijem nalogu izvještava iz Iraka, Irana, Avganistana i Pakistana, pri čemu ga od drugih novinara znatno izdvaja njegov literarni moment.

Posao ali i vlastita radoznalost su ga početkom devedesetih doveli i u Bosnu i Hercegovinu, tako da ovo nije bio njegov prvi dolazak u Sarajevo.

Ladurner je isticao kako kroz svoje knjige nikada nije htio da prenese toliko tešku ratnu situaciju, koliko priče običnih ljudi koje je susretao u tim područjima.

Veče je završeno kratkim razgovorima i druženjem sa prisutnima, a prof. Vahidin Preljević se zahvalio učesnicima ove književne večeri kao i domaćinu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

{gallery}20141027{/gallery}