• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige "Bajram ide..." u Tomislavgradu

03 Oktobar 2014 Novosti 906 Views

Jučer je u Tomislavgradu održana još jedna promocija knjige „Bajram ide...“ koju je priredila Dragana Tomašević u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Na promociji su govorili dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik NUBBiH-ovih izdanja, recenzent fra Mile Babić, autorica Dragana Tomašević i predsjednik „Preporoda“ Tomislavgrad Senad Džanković.

Pričajući o važnosti ovog istraživačkog djela recenzent fra Mile Babić je kroz pet stubova islama pojasnio srž knjige ističući da u njoj nema ideologije, za razliku od društva u kakvom danas živimo, te da postoji samo poštovanje prema drugom, svetom, drugačijem...

O tome kako je knjiga nastajala autorica je rekla: „Tekstove naših autora sam uklapala i oni daju jednu cjelovitu sliku Bosne, kako se slavilo, kako se živjelo. Čitajući te tekstove, možemo jasno iščitati socijalnu kartu BiH iz davnih vremena do danas. U knjigu sam uklopila 130 tekstova 80 autora koji korespondiraju jedni s drugima. Prvi napisani tekst koji sam našla je iz 1615. godine. To je putopis na hadž Jusufa Livnjaka. Bajram je praznik koji slave muslimani prije svega, ali u ovoj knjizi se vidi da ga obilježavaju i njihovi susjedi i da se oni tada osjećaju drugačije i svečano.“

Govoreći na promociji, dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a, istakao je da knjiga "Bajram ide...", osim dobre književnosti, nudi i niz korisnih informacija iz naše kulturne historije, otkriva zaboravljene običaje i nepoznate ljude koji su svojim strpljivim radom gradili mostove i udarali temelje društvu razumijevanja i dijaloga.