• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige i predstava „Hotel Evropa“ u Veneciji

18 Juli 2014 Novosti 947 Views

Na poziv venecijanskog „Teatro la Fenice“, Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prisustvovao je promociji djela „Hotel Evropa“, autora Bernar- Anri Levija, i istoimene predstave u režiji Dine Mustafića.

Predstava je izvedena 11. jula u prepunoj sali čuvenog Teatro la Fenice i propraćena frenetičnim aplauzima i ovacijama publike, a italijanski i inostrani mediji su dali veliki značaj ovom događaju, kojem je prisustvovao i reditelj Mustafić.

Inače, Bernar-Anri Levi u ovom djelu izravno suočava Evropu sa njenom savješću, njenim moralom i odnosom prema Sarajevu – gradu kojem je, kako autor kaže, okrenula leđa u odsudnom vremenu.

Dr. Ovčina je, kao jedan od promotora na press konferenciji, održanoj 9. Jula, kazao:

„Multietnički, multikonfesionalni, multikulturalni duh Sarajeva poznat je Evropi!

Gospodin Bernar-Anri Levi, službeno Počasni građanin Sarajeva, koji je prepoznao taj duh Sarajeva, dao je poseban doprinos atmosferi na praizvedbi "Hotel Europa" u Sarajevu, održanoj u povodu obilježavanja 100-godišnjice Prvog svjetskog rata.

Gospodin Levi je bio jedan od prvih stranaca koji je ušao u Sarajevo pod opsadom, i to je činjenica koju građani Sarajeva ne mogu zaboraviti nikada.

Nadamo se da će peticija za uključivanje Bosne i Hercegovine u obitelj zemalja Europske unije, koju kroz ovo djelo promovira gospodin Levi, biti podržana potpisima i više od milion ljudi.

Ponosan sam i počašćen što sam danas ovdje sa gospodinom Levijem i sa svima vama.

Dragi domaćini i dragi gosti, uvjeren sam da će ova ideja i projekat gospodina Levija doprinijeti bržem uključenju moje domovine Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Zahvaljujem na podršci i želim svima nama vijekove mira!“

Teatar „Atelier“ će održati francusku premijeru predstave „Hotel Evropa“ 09.Septembra u Parizu.