• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige Dragane Tomašević „Bajram ide...“

19 Juni 2014 Novosti 1016 Views

Nakon kulturološkog naučno-istraživačkog projekta o ženskoj historiji "Sve bih zemlje za Saraj'vo dala", književnica Dragana Tomašević uradila je novo istraživanje iz kulturne antropologije i teorije književnosti. Istraživala je prazničnu atmosferu naše zemlje i napisala knjigu „Bajram ide..." koja je promovirana jučer u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH u Sarajevu.

Tomašević piše makazama, zapravo, nakon istraživanja od sakupljenog materijala pravi knjige. Ovog puta obuhvatila je period od 17. do 20. stoljeća, a tokom trogodišnjeg istraživanja bavila se mjestom i ulogom Bajrama u kulturnom pamćenju naše zemlje.

Tri poglavlja

- Knjiga je podijeljena u tri poglavlja. Prvo poglavlje je ramazan, drugo Ramazanski i treće Kurban-bajram. Tekstove naših autora sam uklapala i oni daju jednu cjelovitu sliku Bosne, kako se slavilo, kako se živjelo. Čitajući te tekstove, možemo jasno iščitati socijalnu kartu BiH iz davnih vremena do danas. U knjigu sam uklopila 130 tekstova 80 autora koji korespondiraju jedni s drugima. Prvi napisani tekst koji sam našla je iz 1615. godine. To je putopis na hadž Jusufa Livnjaka. Bajram je praznik koji slave muslimani prije svega, ali u ovoj knjizi se vidi da ga obilježavaju i njihovi susjedi i da se oni tada osjećaju drugačije i svečano - kazala je Tomašević.

Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a, istakao je da knjiga "Bajram ide...", osim dobre književnosti, nudi i niz korisnih informacija iz naše kulturne historije, otkriva zaboravljene običaje i nepoznate ljude koji su svojim strpljivim radom gradili mostove i udarali temelje društvu razumijevanja i dijaloga.

Doprinos kulturi

- Nudi pogled izvana unutra, dakle subjektivnu i objektivnu vizuru, sudar, ali susret Istoka i Zapada i izgradnju kulturnog identiteta u tim relacijama. Smatram da će edicija „Memoria Bosniaca" ovom knjigom biti obogaćena za bh. naučno, kulturno i duhovno naslijeđe, što i jeste misija NUBBiH-a i ove edicije - dodao je Ovčina.

O knjizi su nadahnuto govorili i njeni recenzenti, prof. dr. Vahidin Preljević i fra Mile Babić.

- Ova knjiga je vrijedan doprinos našoj kulturi, koja je nastala i iz pera autora koji inače nisu književnici, ali su zapisali svoj dojam Bajrama. Pred nama je kulturno-historijsko svjedočanstvo prvog reda. Mnogi autori bi bili zaboravljeni da ih Dragana nije stavila u knjigu – kazao je između ostalog Preljević.

Fra Mile Babić u svom govoru kroz pet stubova islama pojasnio je srž knjige „Bajram ide..." ističući da u njoj nema ideologije, za razliku od društva u kakvom danas živimo, te da postoji samo poštovanje prema drugom, svetom, drugačijem...

Istraživanje o Božiću

Nova promocija knjige „Bajram ide..." planirana je za 23. juni u Općini Centar. Kako je istaknuto na jučerašnjoj promociji, Dragana Tomašević će u saradnji s NUBBiH-om i edicijom „Memoria Bosniaca" istraživati i druge praznike koji se slave u našoj zemlji.

- Ismet i ja smo se dogovorili da u istoj biblioteci na isti način bude objavljena knjiga o Božiću. Istraživanje je tek počelo, a kada će knjiga biti objavljena, vidjet ćemo - poručila je Tomašević.

(Objavljeno u: Dnevni avaz, 19.04.2014.)