• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige „Sociologija obreda“, autora akademika Ivana Cvitkovića

09 Juni 2014 Novosti 868 Views

U petak, 06.06.2014., u zgradi Županijske skupštine Tomislavgrad, u organizaciji BZK „Preporod“ iz Tomislavgrada, održana je promocija knjige: „Sociologija obreda“, autora akademika Ivana Cvitkovića, u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Recenzenti ovoga djela su: Prof. Dr. Ivan Markešić i Prof. Dr. Željko Pavić.

Promociji su, u sali Županijske skupštine, pored brojnih građana, profesora, predstavnika medija, prisustvovali i gvardijan duvanjskog franjevačkog samostana Sv. Mihovila, fra Ante Pranjić sa saradnicima, glavni imam IZ u Tomislavgradu, Edin ef. Kukić i gospodin Senad Džanković, predsjednik  Općinskog društva „Preporod“ u Tomislavgradu.

O knjizi su govorili Prof.dr. Slavo Kukić, dopisni član ANUBiH i Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

Akademik Slavo Kukić je između ostaloga kazao: „Uvijek mi je zadovoljstvo da predstavim novu knjigu, ali moram istaći da je ova danas uistinu posebna i jedinstvena. Čitajući ovo djelo vratio sam se u studentske dane kada bih morao učeći podvlačiti ono najznačajnije, tako je bilo i sa ovim rukopisom...“  Posebnu pažnju akademik Kukić je, u ovoj promociji posvetio poglavljima Cvitkovićeve knjige, koja obrađuju uloge i funkcije obreda, te njihov komunikološki, društveni, psihološki, religijski itd. značaj, naglašavajući da ni sociolozi nisu objavljivali mnogo zasebnih studija posvećenih obredima.

Dr. Ismet Ovčina je, s neskrivenim ponosom na izdavački opus NUBBiH naglasio da je, u svojoj ediciji Memoria Mundi, pored „Sociologije obreda“, NUBBiH izdala i knjigu „Socijalna naučavanja u religijama“ (2007.), uvaženog autora Akademika Cvitkovića.

Dr. Ovčina se u promotivnom govoru referirao na izvatke iz recenzije uvaženoga Prof. Dr. Ivana Markešića, znanstvenog  savjetnika iz Zagreba:

 „Potrebno je kazati da je ovdje riječ o jednoj izuzetno vrijednoj znanstvenoj monografiji u koju je autor uspio skupiti najvažnije religijske obrede, kako u „velikim“, tako i u „malim“ religijskim tradicijama.

Govoreći o funkciji obreda, Cvitković naglašava da svaki obred ima svoju društvenu funkciju. Uz mnoge funkcije obreda, najčešće se navodi njegova najvažnija – integrativna funkcija, jer obredi „jačaju socijalnu koheziju, grupnu solidarnost i članstvo u grupi“. Ne manje bitna je emocionalna funkcija obreda, jer vjernici osjećaju zadovoljstvo sudjelovanjem u njima. Obredi su, međutim i vjerni pokazatelji čovjekovog religijskog, veoma često nacionalnog, političkog i ideološkog identiteta.“, kazao je između ostaloga Dr. Ovčina.

Akademik Ivan Cvitković,  je u svome obraćanju kazao da je motiv ovoga djela da se, na prvom mjestu građani u multireligijskom društvu, mogu upoznati sa drugim obredima svih naroda, ne samo sa onima koje i sami praktikuju, dok je fokus djela na religiji savremenoga svijeta.

Autor se na kraju zahvalio svim prisutnima, izdavaču, organizatorima ove promocije, a posebno recenzentima i promotorima.

Akademik Cvitković, autor je 26 knjiga, pretežito iz oblasti sociologije religije. Od 2012. godine, redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.