• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige „Svete priče glasom žena”

09 Mart 2015 Novosti 911 Views

FENA

Promocija novog NUBBiH-ovog izdanja „Svete priče glasom žena” autorice Nadine Grebović-Lendo održana je 6. marta 2015. godine. Na promociji su govorili: dr. Ismet Ovčina, akademik prof. dr. Zdenko Lešić, prof. dr. Muhamed Dželilović i mr. sc. Šejla Šehabović.

Knjiga „Svete priče glasom žena“ autorice Nadine Grebović-Lendo promovirana je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH).

Riječ je o knjizi koja analizira i interpretira četiri romana, tri svjetska i jedan bh.roman, Margaret Atwood „Penelopijada – mit o Penelopi i Odiseju, Anita Diamant „Crveni šator, Assia Djebar „Daleko od Medine: Ismailove kćeri“ i analiza romana „Žene. Glasovi.“ Jasmine Musabegović.

S obzirom na to  da je u posljednje vrijeme postalo popularno reispisivanje svetih mitova, priča, odnosno tradicija, u kojima se pojavljuju junakinje sporadično, ili je, kako autorica Grebović-Lendo kaže, pisano nabrzinu i usput, ovi romani nude potpuno novu viziju i daju novo svjetlo tim junakinjama, te na drukčiji način koriste historijske izvore i fikciju tamo gdje je ona potrebna.

Podsjeća da je promocija knjige trebala biti održana na Međunarodni dan žena, 8. mart, „dan kada mi žene slavimo naše uspjehe i kada treba da se sjetimo onih koji su krčili puteve da bismo mi danas bili ono što jesmo, ali smo mi to zaboravile“.

Akademik Zdenko Lešić, recenzent knjige, kazao je da je autorica poduzela da različitost ženskog pisanja istražuje na primjeru triju kapitalnih djela koja iz ženske perspektive reinterpretiraju svete priče, koje su u predlošku uvijek muške priče.

- Autorica je predmet ginokritike (proučavanje ženske književnosti kao takve) dovela u čvrstu vezu s onom drugom strujom u feminističkoj kritici koja teži da razotkrije falocentričku osnovu patrijarhalne kulture u cjelini, a s njom i ideološke mehanizme ugrađene u samu književnost kao, tradicionalno, aktivnost muškog kreativnog duha – kazao je Lešić.

Dodao je da autorica u fokus knjige dovodi falocentričko središte muške kulture, a kroz tri romana koja je obradila i ono što je karakteristično u tim verzijama svetih priča da glavni junaci imaju sposobnost da šute, odnosno u historiji žene su prešućivane.

Izdavač knjige je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, a direktor te ustanove dr. Ismet Ovčina, je kazao da je knjiga „Svete priče glasom žena“ dio edicije Memoria Mundi, a autorica je magistrica književnohistorijskih nauka i diplomirana bibliotekarka, te radi u NUBBiH kao voditeljica kartografske i grafičke zbirke