• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

ROAD projekt

07 Novembar 2014 Novosti 1016 Views

ROAD - Directory of Open Access scholarly Resources (Direktorij naučnih serijskih publikacija otvorenog pristupa) je projekt Međunarodnog ISSN Centra (ISSN International Centre), razvijenog uz podršku UNESCO-vog Sektora za komunikacije i informacije.

Glavna uloga ove baze podataka je besplatan pristup dijelu bibliografskih zapisa ISSN Registra (Registar ima 1,7 miliona bibliografskih zapisa, dostupnih putem pretplate, http://www.issn.org/en/understanding-the-issn/the-issn-international-register/) u koje se ubrajaju naučni časopisi, zbornici radova i zbornici radova sa naučnih konferencija, akademski repozitoriji, te od 2014. monografske serije.

 U ROAD su uključeni jedino zapisi naučnih publikacija (sa ISSN-om dodijeljenim od strane Nacionalnog ISSN Centra ili Međunarodnog ISSN Centra) koje i same imaju besplatan pristup svim izdanjima. Pomoću ove baze se svi svjetski online akademski izvori sa otvorenim pristupom nalaze na jednom mjestu, također se dobija i informacija o kvaliteti građe i naučnoj produkciji, kao i da se pokaže novi način upotrebe ISSN-a (prikupljanje informacija iz različitih izvora).

Od jula 2013. godine, Međunarodni ISSN Centar je počeo sa identifikacijom online publikacija koje imaju otvoren pristup u grupi od 130.000 zapisa online izdanja.  U toj su grupi svi online časopisi kojima je dodijeljen ISSN, počevši od 1990. godine. Retrospektivna identifikacija je nastavljena i u 2014. godini.

Nacionalni ISSN Centri svoj doprinos daju identifikacijom novih online izdanja kada se ISSN dodjeljuje, te se u zapise dodaje poseban kod za serijske publikacije otvorenog pristupa. 

Kako bi se publikacije uključile u ROAD, određeni se kriteriji moraju ispuniti:

  1. svi brojevi moraju biti dostupni (ne prihvataju se časopisi sa „pokretnim zidovima“ (moving walls“[1])

  2. publikacija se sastoji većinom od istraživačkih radova

  3. većina čitalaca su istraživači i studenti

Svi uključeni  zapisi se ažuriraju, dodaju se ili mijenjaju URL-ovi, izdavači, baze u kojima se nalaze časopisi.

Zapise u ROAD-u je moguće preuzeti u MARC XML formatu, te su od 2014. dostupni i kao RDF triples[2]

Registar ISSN-a danas sadrži 2925 bibliografskih zapisa Bosne i Hercegovine. Od 233 bosanskohercegovačkih online publikacija, kojima je dodijeljen ISSN, u ROAD-u se nalazi njih 64.

Bosanskohercegovački naučni sadržaji u otvorenome pristupu najzastupljeniji su u društvenim, ekonomskim i političkim naukama (24), medicinskim naukama (10), u umjetnosti i humanističkim naukama (9).

Publikacije su zastupljene u bazama podataka Medline, Scopus, Global Health, DOAJ, SNIP i SJR.

ROAD u ovom trenutku ima 9675 zapisa, dostupan je u beta verziji, te se još uvijek razvija.


[1]U naučnom izdavaštvu, pokretni zid je vremensko razdoblje između posljednjeg broja naučnog časopisa dostupnog u određenoj online bazi podataka i nedavno objavljenog broja časopisa.

[2] RDF (Resource Description Framework) triple definiše veze između objekata pomoću kratkih informacija o objektima i glavnoj domeni. Svaki dio RDF triple-a ima jedinstveni indentifikator ili URI (Uniform Resource Identifier).