• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Postavljena izložba "Daytonski sporazum, 20 godina poslije"

09 Novembar 2015 Novosti 842 Views

Fena, 09.11.2015. godine

SARAJEVO - U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH u Sarajevu postavljena je građa iz fondova biblioteke na izložbi nazvanoj "Dejtonski sporazum, 20 godina poslije", koja prikazuje javnosti jedan od važnijih datuma u modernoj bh. istoriji, potpisivanje Mirovnog sporazuma u Dejtonu kojim je 1995. godine okončan rat u BiH.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina kazao je na otvaranju izložbe da je cilj predstaviti važnost i značaj Dejtonskog sporazuma za okončanje rata u BiH kroz prikaz članaka objavljenih u stranoj i domaćoj periodici u periodu trajanja konferencije koja je prethodila potpisivanju, kao i na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te refleksije na čin potpisivanja.

- Ne ulazeći u političke percepcije Sporazuma i različita poimanja tog dokumenta, izložba nudi posjetiocu izbor članaka koji pokazuju da se puno pisalo o tome, u BiH i inostranstvu - kazao je.

Koncipirana je tako da posjetioci, u opuštenoj atmosferi uz odgovarajuću svjetlost, imaju priliku i pročitati članke, krećući se od dijela koji počinje domaćom periodikom do dijela na kojem je izložena strana periodika. Kroz petnaest postera moguće je vidjeti i pročitati izbor od pedeset članaka s ponekom fotografijom. Tu je i kratka videoprojekcija koja upotpunjuje cjelokupan utisak izložbe.

Današnja izložba okarakterisana je i kao dokaz da NUBBiH odgovorno čuva pisano kulturno naslijeđe i bh. kulturnu baštinu, kao dio baštine svijeta. Ovčina je ujedno ukazao na status sedam institucija kulture od značaja za BiH koji "i nakon 20 godina od Dejtonskog sporazuma nije definisan važećim zakonima, iako je to pitanje jasno definisano određenim odredbama Aneksa 4. tog sporazuma". Istaknuti su i određeni napori koje, na rješenju tog pitanja, čini resorno državno ministarstvo, ali i pozvana sva nadležna tijela u BiH i nosioci funkcija da se angažuju na tom pitanju.

Miro Lazović, dugogodišnji političar u BiH i učesnik bh. delegacije u dejtonskim mirovnim pregovorima 1995. godine, podsjetio je na period i teške razgovore koji su prethodili potpisivanju Dejtonskog sporazuma, tok događaja koji je uslijedio nakon toga te se ostvrnuo na period 20 godina kasnije i činjenicu da se mora mijenjati taj dokument, posebno Aneks 4. koji se odnosi na Ustav BiH. Vjeruje da će izložba biti nagovještaj te promjene.

Direktorica Kancelarije za kulturu Ambasade SAD-a u BiH Stefanie Altman- Winans istakla je da izložba pokazuje kako su ljudi, mediji i lideri razmišljali tokom Dejtonskog sporazuma, ali i značaj postojanja NUB-a koja čuva važne rukopise kao svjedočenje o dugoj istoriji BiH te zajedničkim iskustvima ljudi ove države.

Dejtonski sporazum je pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u Dejtonu (SAD) da bi se zvanično prekinuo rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. Potpisivanju je prethodila konferencija koja je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Sporazum je zvanično potpisan 14. decembra u Parizu.