• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Učenici OŠ Isa-beg Ishaković posjetili NUBBiH

23 Oktobar 2015 Novosti 874 Views

Učiteljice i uprava Osnovne škole Isa-beg Ishaković sa Grbavice ispunili su želju učenika trećeg i četvrtog razreda da nakon obilaska zgrade Vijećnice, gdje nisu zatekli knjige iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) posjete zgradu ove Biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, gdje je privremeno smještena.

S obzirom na to da su čuli kako je u zgradi Vijećnice bilo sjedište NUBBiH, da je to prije požara 1992. godine bio hram knjige, učenici su željeli vidjeti šta sve Biblioteka čuva u svojim fondovima, gdje su sada iz požara spašene knjige, kako su smještene i na koji način se mogu koristiti.

Merima Arslankadić, rukovodilac Sektora za informacije i usluživanje korisnika NUBBiH upoznala je učenike i njihove učiteljice s prostorom za smještaj arhivske i građe iz redovnog fonda Biblioteke, zanimalo ih je i na koji način knjige dobiju svoje mjesto na polici i kako se nakon posudbe vraćaju na svoje mjesto. Potom su vidjeli čitaonice, te pitali na koji način znamo koje knjige odabrati za svakodnevnu upotrebu i kako ih i ko može koristiti.

Upoznali su se i s načinom upisa i procedurom naručivanja i dopremanja knjiga iz magacina, te na koji način mogu pronaći potrebnu literaturu.

Na kraju, na poklon su od NUBBiH dobili po jedan primjerak knjige autora Mirsada Bećirbašića: Sunce i dijete (2010), te Ljubice Ostojić: O pjesmama pjesme (2011). Ove dječije pisce NUBBiH je nominirala za prestižnu nagradu za dječiju književnost The Astrid Lindgren Memorial Award, a potom u to ime u okviru svoje izdavačke djelatnosti izdala po jedan naslov od svakog autora.

Uz veliku zahvalnost na poklonu, znanju i iskustvu koje je im je prilikom posjete prenešeno napustili su zgradu NUBBiH uz želju da što prije bude vraćena u svoj stari dom – Vijećnicu.