• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Književni matine BH stvaraoca Ratka Orozovića

14 Oktobar 2015 Novosti 817 Views

Preuzeto sa: FENA,  14.10.2015.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH bila je danas domaćin književnog metinea organiziranog u povodu obljetnice objavljivanja dvije knjige autora Ratka Orozovića.

Radi se o knjizi aforizama “Od života sramota” koja je objavljena prije 45 godina i knjizi poezije “One stvari” objavljenoj prije deset godina.

Autor je za posjetioce današnjeg druženja pročitao ulomke iz tih knjiga. O sebi i svom stvaralaštvu nije govorio mnogo. Između ostalog, naglasio je da je do sada posjetio oko 50 država i istaknuo vrijednosti svega onoga što je tamo vidio.

– Materijalne stvari su prolazne, ostaje ono što čovjek vidi očima – kazao je Orozović.

Gradimir Gojer istaknuo je njegove spisateljske i redateljske vrijednosti, okarakterizirao ga kao značajnog stvaraoca s bogatim životopisom, te mu poželio da nastavi u jednakom stvaralačkom naponu, ali u boljem ambijentu.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina zadovoljan je što je Orozović za današnji događaj odabrao baš Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH koja uskoro obilježava 70 godina postojanja i dijeli sudbinu ostalih institucija kulture od značaja za BiH koje nemaju riješeno pitanje statusa.

Ratko Orozović je filmski, televizijski i pozorišni reditelj i književnik, a iza sebe ima oko 50 godina rada. U stvaralačkom opusu ima i dva igrana filma, kao i dokumentarne filmove i TV filmove i emisije. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada.

{gallery}20151013{/gallery}