• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan LCG sastanak

05 Oktobar 2015 Novosti 907 Views

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je 21. i 22. septembra 2015. godine sastanak LCG – Library Coordination Group – Grupe za koordinaciju biblioteka članica Europske biblioteke (TEL – the European Library).

Na sastanku je učestvovalo 27 predstavnika iz 19 nacionalnih biblioteka članica TELa, te predstavnici Europske biblioteke i Europeane. Predstavnik iz BiH bio je dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Predstavnici The European Library prezentirali su polugodišnji izvještaj TELa, novosti vezane za zajedničku saradnju sa Europeanom, izvještaj radne grupe za alternativne modele prikupljanja podataka. Također, prezentirana je i uloga TELa u EU projektima H2020/Kreativna Europa, te predstavljeni planovi za buduću saradnju i projekte.

Najnoviji nadolezaći projekat bit će Kolekcije južne i jugoistočne Evrope u Europeani (CSEEE) čiji je cilj prikupljanje i stavljanje u upotrebu kolekcija biblioteka sa područja južne i jugoistočne Evrope. To je projekt CENLa (Konferencija evropskih nacionalnih biblioteka) čiji će koordinator biti Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Tokom LCG sastanka održan je i prvi sastanak u okviru ovog projekta, na kojem su bili prisutni predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldove, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Više informacija možete dobiti na: http://www.nsk.hr/u-nsk-odrzan-sastanak-grupe-za-koordinaciju-knjiznica-europske-knjiznice/.