• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor NUBBIH u posjeti Nacionalnoj biblioteci Crne Gore

27 Septembar 2015 Novosti 904 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, je 10. avgusta 2015. posjetio Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju, gdje se susreo se sa gosp. Jelenom Đurović, direktoricom Biblioteke.

Na ovom radno-konsultativnom sastanku analizirana je dosadašnja bilateralna saradnja, te obostrano istaknuta uspiješna i korektna profesionalna kooperacija između dvije državne biblioteke, a posebno na prezentaciji kulturnog naslijeđa BiH i Crne Gore tokom 2014. i 2015. godine. Također, ovom prilikom je načelno dogovorena realizacija novog međunarodnog projekta kojim se popularizira i afirmira kulturno naslijeđe čuvano u bibliotekama zemalja regiona, za koji je NUBBiH podnijela aplikaciju Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Najznačajniji razultati ovakvih projekata se pronalaze prije svega u istraživačko-razvojnom impaktu, te u neposrednoj stručnoj edukaciji direktnih i indirektnih učesnika u projektu, kao i približavanju dokumentarne baštine kulturnoj i akademskoj zajednici i široj javnosti. Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” Cetinje imaju potpisan sporazum o međunarodnoj saradnji, a ovi projekti su praktična realizacija navedenog sporazuma.

{gallery}cg{/gallery}