• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

28. Sajam knjiga i učila u Sarajevu

25 April 2016 Novosti 933 Views

Od 20. – 25. aprila 2016 održan je 28. Sajam knjiga i učila u Sarajevu. Tradicionalno, učešće je uzela i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavljajuće sebe kao izdavača sa trenutno četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura.

Također, u okviru Sajma, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine održala i promociju dvije publikacije: časopis „Bosniaca“ broj 20 i „70 godina postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

Jubilarni 20. broj časopisa Bosniaca još jedan je u nizu jubileja koje je biblioteka obilježila 2015. godine. Tekstovi ovog broja grupirani su u cjeline: Bibliotečko- informacijski sistem, Dokumentarno naslijeđe, Infoemacije i servisi u novom tehnološkom okruženju i Prikazi i Prilozi. Promotori ovog jubilarnog broja su bili: glavni i odgovorni urednik, dr. Ismet Ovčina, urednica, mr. sc. Nadina Grebović- Lendo i profesorica sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA dr. Senada Dizdar. Kao prezentatori Bosnice, posebno su istakli značaj i vrijednost stručnih bibliotečkih publikacija, posebno Bosniace, za bibliotekarstvo i bibliotekare u našoj državi i okruženju.

Također, promovisana je i monografija, objavljena povodom 70 godina postojanja i rada ove institucije. Monografija sadrži: obraćanja- govore, dr. Ismet Ovčina, direktor, Mr. sc. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Šef Delegacije EU u  BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, doc. dr. Elvira Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Martina    Pammera, ambasador Republike Austrije u BiH, Plan rada NUBBiH za 2016.  godinu,  Izvještaj o radu NUBBiH za 2015. godinu i Strateški plan razvoja NUBBiH za naredne četiri godine.

- Ovom monografijom zaokružujemo jedan period našeg rada, gledajući optimističnije na godine koje slijede. Vjerujemo u ono što resorni državni ministar Adil Osmanović pokušava učiniti da bi bio riješen status ove i drugih institucija kulture od značaja za državu, naglasio je direktor dr. Ismet Ovčina.

Promociji monografije „ 70 godina postojanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“, među ostalima, prisustvovao je kao promotor i prof. dr. Adnan Busuladžić, dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Dr. Adnan Busuladžić govorio je o značaju rješenja pravnog i fininansijskog statusa 7 institucija kulture od značaja za BiH, te se prisjetio brojnih zajedničkih aktivnosti NUBBiH i Zemaljskog muzeja BiH. Također, na promociji je govorio i načelnik Odjeljenja za izdavaštvo i plasman knjige Narodne biblioteke Srbije Dragan Purešić, koji je istaknuo pregnuće i entuzijazam djelatnika NUBBiH i napore koje ulažu, te istakao dobru saradnju ovih dviju nacionalnih biblioteka.

{gallery}Sajam_2016{/gallery}