• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

EIFL 2016 – Generalna skupština održana u Moldaviji

29 Novembar 2016 Novosti 952 Views

Generalna skupština EIFL-a, za 2016. godinu, održana je od 19. do 21. novembra 2016. godine u gradu Chisinau u Moldaviji u zgradi Akademije za ekonomske studije Moldavije, na kojoj je bilo više od 70 učesnika.

EIFL je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Amsterdamu i Rimu koja djeluje pod motom “znanje bez granica / knowledge without borders”. Prvobitno, EIFL je radio na kvalitetnijem korištenju moderne tehnologije u bibliotekama, dok je, danas, izvorna misija obogaćena radom na jačanju kapaciteta biblioteka za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice. EIFL se fokusira na rad sa bibliotekama u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju, te je trenutno u partnerstvu s bibliotekama iz preko 60 svjetskih zemalja. Organizaciju finansiraju prestižne fondacije i organizacije kao što su Andrew W. Mellon Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, UNESCO i sl.

Na ovom međunarodnom godišnjem sastanku prisustvovali su delegati iz približno 40 zemalja, uključujući stručne gostujuće predavače, djelatnike EIFL-a i članove odbora, te predstavnike EIFL partnera konzorcija i EIFL partnera izdavača.

Gostujući eksperti otvorili su diskusiju o trenutnim i budućim trendovima u akademskom bibliotečkom sektoru, a delegati i predstavnici biblioteka su razmijenili svoja postignuća u odnosu na prošlu godinu, te predstavili buduće planove i ideje.

Iz Bosne i Hercegovine, na ovom događaju aktivno je učestvovao dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Skup je odlično organizovan od strane rukovodstva EIFL-a, te Nacionalnog konzorcija Moldavije i Akademije za ekonomske studije Moldavije, uz podršku sponzora i donatora.

{gallery}20161129_Moldavija{/gallery}