• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sarajevski dani poezije u NUBBiH

27 Septembar 2016 Novosti 975 Views

U okviru Sarajevskih dana poezije, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, održana je Tribina pod nazivom: „Razgovor sa piscem - Kemalom Mahmutefendićem“.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH je, u ime domaćina, pozdravio učesnike Tribine i izrazio zadovoljstvo druženja sa renomiranim dječijim piscem, kojeg je NUBBiH, kao jedino nominacijsko tijelo u BiH, predložila za najprestižniju nagradu za dječiju književnost, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) za 2013. godinu.

Moderator ove Tribine bio je gospodin Mirsad Bećirbašić koji je, također, nominiran za ALMA-u 2010. godine. Upoređujući Andersena i Kemala Mahmutefendića, Bećirbašić je uočio da je, za razliku od Andersena čije je ishodište istina, za Kemala Mahmutefendića to je priroda i ljepota.

Tribina je bila posvećena susretu pisca Kemala Mahmutefendića sa studentima, a u okviru njegovog stvaralaštva akcentirana je njegova dječija književnost. Pisac je, u razgovoru sa auditorijumom, među kojima je bio i veliki broj studenata sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, govorio o značaju prvobitnih utisaka iz djetinjstva, koji su za njega, kako on to kaže, bili presudni za lično usmjerenje i književno stvaralaštvo, poentirajući rečenicom: „Ono što je moja literatura – to sam ja!“

Mahmutefendić je ukazao na „značaj slutnje neiskazane tajne“, kao da je uvijek na nekom putu.

Na kraju, govorio je ulomke iz svojih djela, a posebno: „Smrt u Sinanovoj tekiji“ iz knjige poezije: „Mrtvi“, te „Kanina ljepota“ iz „Pogledi sa pećine: roman u pričama“, koju je pročitao uvaženi književnik Adnadin Jašarević.

{gallery}mahmutefendic_20160927{/gallery}