• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Austrijska delegacija u postjeti NUBBIH

25 April 2017 Novosti 1053 Views

4.04.2017. godine, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine posjetila je voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i nauke pri Saveznom ministarstvu za Evropu, intetegraciju i vanjske poslove, izaslanica Mag. Ullu Krauss-Nussbaumer.

Povod ovoj posjeti bio je obilazak Austrijske biblioteke koja se nalazi u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke. Saradnja Nadležnog Austrijskog ministarstva i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH traje od 2006. godine, u kojem periodu je proizašlo i uspješno realizirano mnogo značajnih projekata, književnih susreta i raznih manifestacija.

Austrijska čitaonica predstavlja veoma značajan segment Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, i svojom ulogom podspješuje i učestvuje u realizaciji uloge ove Biblioteke, kao ustanove koja aktivno učestvuje u promociji i očuvanju kulturne i obrazovne svijesti, te svojim aktivnim učestvovanjem i organiziranjem raznih manifestacija promovira zajedničku austrijsku i bosanskohercegovačku historijsku tradiciju.

Mr. Ulla Krauss-Nussbaumer razgovarala je sa Dr. Ismetom Ovčinom, direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i upraviteljicom Austrijske biblioteke u Sarajevu Mr. Adelaidom Grabovicom, o radu Austrijske biblioteke te općenito radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Glavna tema sastanka bili su eventualni zajednički projekti u oblasti kulture i obrazovanja, te načini koji bi doprinijeli još boljoj i intezivnijoj saradnji. Mr. Ulla Krauss-Nussbaumer jako je bila zainteresirana za popunjavanja fonda Austrijske biblioteke kao i katalogizacije tog fonda koji se trenutno intenzivno popunjava i obrađuje, te je u tom kontekstu dostupan korisnicima. Također, razgovaralo se i o mogućoj realizaciji projekta koji bi podrazumijevao izdavanje knjige o razvoju i radu Austrijske biblioteke u Sarajevu, čiji bi izdavač bila upravo Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, čime bi se promovirala i predstavila saradnja i rad ove dvije ustanove.

Na kraju posjete, Ismet Ovčina je gospođi Ulli Krauss-Nussbaumer poklonio izdanja NUBBiH, kao što su „70 godina postojanja i rada NUBBiH“, renomiranog bibliotečkog časopisa „ Bosniaca“ te „ Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

{gallery}austrijanci_201704{/gallery}