• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH na konferenciji i sajmu knjiga u Azerbejdžanu

03 Oktobar 2017 Novosti 1074 Views

Na poziv direktora Nacionalne biblioteke Azerbejdžana, prof. Karim Tahirova, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, boravio je u Bakuu, 27.- 30. septembra 2017. godine.

Tom prilikom bio je gost Internacionalnog sajma knjiga u Bakuu i Internacionalne naučne konferencije sa temom „ New Challenges, new ideas and new requirements for libraries: book, reading, innovations“  (Novi izazovi, nove ideje i novi zahtjevi za biblioteke: knjige, čitanje i inovacije).

Obraćajući se na otvorenju Sajma knjiga, ministar kulture i turizma Azerbejdžana, gospodin Abulfas Garajev pohvalio je održavanje brojnih međunarodnih događaja u Bakuu i istakao "Ovaj sajam knjiga dokazuje da se kultura Azerbejdžanaca kontinuirano obogaćuje novim procesima i posjeduje savremene kvalitete".

Ističući glavnu svrhu Sajma kao događaja koji  promovira čitanje, upoznaje čitaoce sa domaćim i stranim publikacijama, kao i stvaranje mogućnosti saradnje između nacionalnih i stranih izdavačkih kuća, ministar Garajev je posjetio i štand Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, gdje su bila izložena brojna izdanja NUBBiH kao i druge recenzentne publikacije koje promovišu biblioteke i bibliotečku djelatnost.

 Na skupu su učestvovali predstavnici više od 100 domaćih i 30 stranih izdavačkih kuća, kao i obično, tokom Sajma održane su brojne prezentacije i književni sastanci. Tom prilikom, direktori Nacionalnih biblioteka uručili su Nacionalnoj biblioteci Azerbejdžana, kao poklon, po 50- tak vlastitih izdanja.

Pored Internacionalnog sajma, u istom periodu održana je i Internacionalna naučna konferencija sa temom „ New Challenges, new ideas and new requirements for libraries: book, reading, innovations“, na kojoj je dr. Ismet Ovčina predstavio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH izlaganjem na temu „The effects of new information technologies on Libraries“( Efekti novih informacijskih tehnologija u bibliotekama) . Također, pored direktora NUBBiH konferenciji su prisustvovali: direktorica Nacionalne biblioteke Malezije, direktor Nacionalne biblioteke Turske, direktor Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta, generalni direktor Nacionalne biblioteke Rusije, generalna direktorica Nacionalne biblioteke Moldavije, zamjenica direktora Nacionalne biblioteke Bjelorusije, turski kustos iz Britanske biblioteke, David G. Hirsch, bibliotekar za srednje istočne, sjeverno azijske i islamske studije iz UCLA ( Kalifornijski univerzitet u Los Angelesu), i mnogi drugi.

Tokom svog boravka, dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, govorio je za mnoge pisane i elektronske medije, među kojima je i AZTV, u kojima je s ponosom predstavio rad i rezultate Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Inače, NUBBiH, od 2015. godine ima potpisan Memorandum o saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Azerbejdžana, te je i ovo konkretno jedan vid realizacije navedenog Memoranduma.

{gallery}Azerbejdjan_2017{/gallery}