• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

IFLA General Coference and Assembly

31 Avgust 2017 Novosti 980 Views

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine je u periodu 19.- 23. Augusta 2017 boravio u Wroclavu, u Poljskoj, na 83. World Library and Information Congress, pod pokroviteljstvom IFLA General Coference and Assembly.

Spektakularno otvorenje ove zanimljive konferencije pozdravili su predsjednica IFLA-e gospođa Donna Scheeder, Ministar kulture i kulturnog naslijeđa Republike Poljske, Piotr Tadeusz Gliński, gradonačelnik grada Wroclav, gosp. Rafał Dutkiewicz, direktor Nacionalne biblioteke Poljske, gosp. Tomasz Makowski., predsjednica Poljske bibliotečke asocijacije i gospođa Elżbieta Stefańczyk. Inače od ovog kongresa, funkciju predsjednice IFLA- e preuzela je gospođa Gloria Pérez Salmerón iz Španije.

Kao i svake godine bira se novi domaćin Kongresa, pa je tako ove godine to bila Poljska, dok je sljedeće godine domaćin Kuala Lumpur, Malaysia.

Svjetski bibliotečki i informacioni kongres IFLA je međunarodni vodeći profesionalni događaj za sektor bibliotekarstva i informacionih usluga. Okuplja preko 3.500 učesnika iz više od 120 zemalja. IFLA postavlja međunarodnu agendu za ovu profesiju i nudi mogućnosti za umrežavanje i profesionalni razvoj svim delegatima.

Kongres  je prilika da zemlja domaćin prezentira status biblioteka i informacionih nauka u svojoj zemlji i regionu, kao i da se uspostavi i osjeti međunarodno bibliotekarstvo i međunarodni odnosi na jedinstven način, a IFLA to čini stvaranjem strateških saveza, unapređenjem stručnog obrazovanja, razvojem profesionalnih standarda, širenjem prakse i unapređenjem relevantnih naučnih i stručnih znanja.

Ismet Ovčina učestvovao je u više sesija programa IFLA, uključujući i zvanično otvaranje gdje je bilo prisutno oko 3000 djelatnika biblioteka iz 122 zemlje čitavog svijeta. Također, prisustvovao je i aktivno učestvovao na skupu OCLC (Online Computer Library Center - global library cooperative), te sastanku stalnog komiteta IFLA- e za Nacionalne biblioteke (Standing Comitee for National libraries), čiji je član već drugi mandat koji traje do 2019. godine.

Na kraju, direktor Ismet Ovčina je prisustvovao i aktivno učestvovao u radu CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora Nacionalnih biblioteka svijeta).