Printaj ovu stranu

NUBBiH - Gradsko vijeće Grada Sarajeva izbjegava odgovornost

27 Septembar 2022 Novosti 244 Views

 a

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Nakon što je Upravna zgrada DPO-a zvanično uknjižena kao vlasništvo Grada Sarajeva, Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine uputila je pismo Gradskom vijeću da joj se omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice. Međutim, iz NUB-a BiH napominju da još nisu dobili odgovor.

Podsjećaju da je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uime kluba vijećnika Naroda i Pravde, uputio inicijativu da NUBBiH-u prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60m2, te da je stoga potrebno u što skorijem roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUBBiH uvede u navedeni prostor Vijećnice.

- O tome je i govorio na obilježavanju 29 godina spaljivanja NUBBiH u zgradi Vijećnice još 2021. godine gdje je i obećao da će se to desiti do sljedeće, jubilarne godišnjice 2022. Međutim, Ademović je kazao da je za to odgovorna izvršna vlast, ali mi pitamo ko je kome nadležan - navodi se u saopćenju NUBBiH.

Ističu da je prošlo više od godinu dana te da se o inicijativi nikad nije raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća niti je poduzeto bilo šta po pitanju rješavanja ovog problema.

- Jasno je da se u ovom slučaju radi o izbjegavanju odgovornosti, neprimjerenoj komunikaciji i ignorantskim odnosima prema neumoljivim činjenicama, što održava stav Uprave grada Sarajeva - kazali su iz NUBBiH-a.

Pozivaju i zahtijevaju od nadležnih organa da hitno postignu sporazum o korištenju zgrade te poručuju da neće odustati od zgrade na koju polažu zakonito pravo.

- Ne odričemo se svog prava na povratak u zgradu Vijećnice - saopćeno je iz NUBBiH-a.

Izvor: FENA