Printaj ovu stranu

POSJETA NARODNOJ BIBLIOTECI SREBRENICA

08 Juni 2021 Novosti 541 Views

 

20210604 125729

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, zajedno sa Nevenkom Hajdarović, rukovoditeljicom Virtualne biblioteke BiH, 4. juna 2021. godine posjetili su Narodnu biblioteku Srebrenica. Rad ove biblioteke temelji se na razvoju bibliotečke i muzejske djelatnosti. Osnovana 1959. godine, smještena je na 450 metara kvadratnih i veoma lijepo opremljena. Posjeduje oko trideset pet hiljada bibliotečkih jedinica, pretežno knjiga, nešto periodike i neknjižne građe. Njezino uključenje  u sistem COBISS bio bi veliki doprinos prezentaciji fondova bh. biblioteka.

Godine 2013. Narodna biblioteka Srebrenica dobila je značajno priznanje Plaketa „Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj. Sa ukupno devet uposlenika, ova biblioteka predstavlja središte kulturnih dešavanja Srebrenice i primjer je izrazito razvijenog kolektivnog duha.

 

Direktorica biblioteke Jovana Rakić, zajedno sa uposlenicima, izrazila je dobrodošlicu, te upoznala goste sa radom ustanove, koja u svom sastavu posjeduje Muzejsku zbirku etnološko-arheološkog tipa, po čemu je ova biblioteka jedinstvena u Bosni i Hercegovini.

Ovom je prilikom dr. Ovčina uručio donaciju knjiga ovoj biblioteci koje će obogatiti njihov fond, a u ime domaćina direktorica Rakić je za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH također uručila značajan broj naslova.

Posjeta je obostrano ocijenjena kao veoma važna za unapređenje bh. bibliotekarstva.

                                  

                                                                                                                          N. H.