Printaj ovu stranu

Čitaonica stare periodike

2333 Views

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 8.00 – 16.00

Telefon: +387 33 275 303


Čitaonica stare periodike se nalazi u sklopu Odjeljenja periodike u Zbirci stare periodike. U čitaonici se koriste serijske i službene publikacije (novine, časopisi, zbornici i kalendari, službene novine, izvještaji) izdane do 1945. godine u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Građa koja se nalazi u Zbirci stare periodike ima spomenički, kulturno-historijski značaj, te stoga korištenje te građe određuje se posebnim Pravilima NUB BiH.

Pristup u magacin sa građom je dozvoljen samo djelatnicima ovog Odjeljenja.

Informacije o građi korisnik mora tražiti preko Odjeljenja informacija.

Djelatnici Odjeljenja dužni su dati informaciju o građi koja postoji u Zbirci stare periodike, informatorima Odjeljenja za informacije.

Korisnik može ući u Odjeljenje samo ako je već naručio građu i to bez ličnih stvari (tašne, vlastite knjige, flomastera, hemijske olovke... ostavljaju se u garderobi).

Građa se naručuje dan ranije u Odjeljenju informacija.

Građa se koristi uz prisutnost djelatnika Odjeljenja.

Arhivski primjerci, oštećena građa i izuzetno vrijedni dijelovi zbirke (građa pohranjena u trezore) se digitalizuje i samo u tom obliku se može koristiti.

Za dijelove zbirke za koje je dozvoljeno kopiranje, fotografisanje, skeniranje građe potrebna pismena dozvola rukovodioca Odjeljenja, a za strane državljane pismena dozvola direktora Biblioteke.

Troškove kopiranja, fotografisanja građe snosi korisnik i ne ulazi u redovnu članarinu.

Građa u Zbirci stare periodike ni na koji način ne može se iznijeti iz Odjeljenja i koristiti u drugim prostorima Biblioteke ili van zgrade.

Korisnik građu koju dobije na korištenje ne smije ni na koji način oštetiti.

Djelatnik Odjeljenja je dužan da korištenu građu svaki dan vrati u magacin, a nakon što korisnik završi rad, preda revers rukovodiocu Zbirke koji ispunjava u čitaonici.

Bosniaca je obrađena, te je njen fond dostupan u online katalogu Biblioteke (http://www.cobiss.ba/)

citaonica periodika 1