• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH na 5. internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

07 Oktobar 2019 Novosti 1317 Views

U organizaciji Ministarstva prosvjete i Ministarstva kulture Crne Gore, pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u novootvorenoj Bemex areni, od 01. – 05. oktobra 2019. godine, održan je 5. internacionalni sajam knjiga, kojim je obilježeno i pet vijekova štamparstva u Crnoj Gori.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je, među brojnim izlagačima iz Crne Gore i regiona, na štandu 60., predstavila svoju izdavačku produkciju.

Sajam je vidjelo više hiljada posjetitelja, među kojima je najbrojnija bila najmlađa čitateljska publika – učenici osnovnih i srednjih škola.

„U kalendaru kulturnih događaja Podgorice, posebno mjesto zauzima Internacionalni sajam knjiga. Ova manifestacija jedan je od najznačajnijih projekata Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturnoj razmjeni društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti. Ovogodišnje izdanje 5. internacionalnog sajma knjiga će i ove godine, ugostiti najznačajnije crnogorske, regionalne i inostrane pisce i izdavače. Sajam knjiga je prilika da se predstave crnogorsko izdavaštvo, crnogorski pisci, da se aktualizuje izdavački sektor, da se premreže institucije kulture iz zemalja regiona, Evrope…“,  kazala je u svome obraćanju sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Ana Medigović.

Umjetnički direktor ISK, Doc.dr. Vladimir Vojinović je s ponosom kazao da je program ove manifestacije obogaćen gostovanjem izdavača i autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Španije, SAD itd.

Za gostoprimstvo i izvrsnu organizaciju Sajma, Dr. Ismet Ovčina je uručio Posebne zahvalnice NUBBiH organizatorima: Ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću; sekretarki Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Ani Medigović i umjetničkom direktoru ISK, Doc.dr.Vladimiru Vojinoviću.

Prigodom uručenja zahvalnica, Dr. Ovčina je istakao tradicionalno dobru kulturnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te da NUBBiH svojim nastupom na 5.ISK u Podgorici, potvrđuje predanost misiji kulture, obrazovanja i nauke, odnosno vrijednostima koje brišu granice i grade mostove.

Po zatvaranju Sajma, NUBBiH je dio izloženih publikacija darovala Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, sa kojom ima vrlo dobru profesionalnu saradnju, baziranu na Memorandumu o razumijevanju između dviju biblioteka.