• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

85. Generalna konferencija i skupština IFLA

30 Avgust 2019 Novosti 1823 Views

The International Federation of Library Associations and Institutions

IFLA 2019 naslovna

Međunarodni konferencijski centar Megaron u Atini – MAICC, ugostio je više od 3600 delegata, iz 140 zemalja, na najvećem međunarodnom bibliotečkom kongresu, 85. Generalnoj konferenciji i skupštini IFLA-a, koji se održao od 24. – 30. augusta 2019. godine.

85. Generalnu konferenciju i skupštinu, kratkim obraćanjem su otvorili, predsjednica IFLA-e, Glòria Pérez-Salmerón i generalni sekretar Gerald Leitner. Osvrnuvši se na ovogodišnji moto Konferencije, Libraries- dialogue for change/ Biblioteke - dijalog za promjene, predsjednica je istakla, da je dijalog od iznimnog značaja u razmjeni, učenju i pružanju mogućnosti svima da slušaju i budu slušani. Dijalog daje pozitivnu i dinamičku poruku koja omogućava jačanje bibliotečke misije. Dijalogom radimo naprijed, kroz participativnu i inkluzivnu organizaciju, kako bi stvorili snažniji, glasniji glas biblioteka, da izgradimo zaista jedinstveno polje bibliotečkog djelovanja. IFLA je globalni glas biblioteka, koji naporno radi na osiguravanju prepoznavanja i podrške bibliotekama u međunarodnim diskusijama. Ipak, budućnost naših institucija možemo zaista istinski osigurati samo poduzimanjem akcija na svim razinama, u svim prostorima, naglašava Glòria Pérez-Salmerón.

Ovom kongresu IFLA WLIC 2019 prisustvovao je i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Pored sjednice Generalne skupštine IFLA-e i jednog broja sesija, dr. Ismet Ovčina  prisustvovao je i aktivno učestvovao na sjednici Komiteta za nacionalne biblioteke IFLA-e, čiji je član bio u dva mandata, 2011.-2015. i 2015.-2019. godine.

Dr. Ismet Ovčina aktivno je učestvovao i u radu godišnje konferencije CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora nacionalnih biblioteka svijeta). Konferencija direktora nacionalnih biblioteka, održana je u kulturnom centru Fondacije Stavros Niarchos, sjedištu Nacionalne biblioteke Grčke. Pored redovnih tačaka, Konferencija je sadržavala poseban segment o novoj strategiji IFLA-e i ključnoj ulozi koju će nacionalne biblioteke imati u njenom razvoju, a posebno u pogledu uključivanja novih generacija u obrazovne procese u društvu.

Na ceremoniji zvaničnog zatvaranja Kongresa IFLA-e, izražena je zahvalnost organizatorima, domaćinima, uručena su priznanja institucijama i pojedincima, a skupu se obratila i buduća predsjednica IFLA- e, Christine Mackenzie.

Sljedeći Kongres IFLA- a održat će se u Dablinu, od 15. – 21. augusta 2020. godine, a za 2021. godinu, najavljeno je održavanje u Roterdamu, internacionalnom gradu Erasmus- a.

Koristeći mogućnosti susreta, za razmjenu mišljenja i iskustava sa ostalim učesnicima, dr. Ismet Ovčina, se između ostalog sastao sa direktorom IZUM- a, dr. Alešom Bošnjakom, i članovima Savjeta COBISS.Net- a, prisutnim na Kongresu, gdje su razgovarali o narednim aktivnostima, unapređenju sistema COBISS i međusobnoj saradnji i mogućim projektima. Inače, dr. Ismet Ovčina je predsjednik Savjeta COBISS.Net- a, od 2017. godine.

Opširnije na: www.ifla.org