×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Promocija izdanja NUBBiH na 31. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

19 April 2019 Događaji 1379 Views

Od 17. do 22. aprila 2019. godine održava se 31. Međunarodni sajam knjiga i 15. Bijenale knjige u Sarajevu.

Kao i svake godine na ovoj najuspješnijoj i najpoznatijoj sajamskoj manifestaciji knjiga u BiH, učešće je uzela i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, predstavljajući sebe kao izdavača sa trenutno četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura.

U okviru Sajma, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je ove godine održala četiri promocije (pet publikacija) .

BOSNIACA

Časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i znanstveni radovi, sistematizirana građa od značaja za obnovu kolekcija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i za bibliotečku struku u cjelini. Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva indeksiran je u nekoliko međunarodnih baza podataka: Web of Science, EBSCO-CEEAS, The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), a dostupan je u ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources) i CEEOL (Central and Eastern European Online Library).

Pored štampanog izdanja Bosniace, dostupna je i njegova online verzija http://bosniaca.nub.ba/index.php/bosniaca.

Časopis Bosniaca, njen stručan i kvalitetan sadržaj, prisutnima su predstavili: Dr. Ismet Ovčina, Prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović i urednica Adisa Žero.


NUBBIH 73 GODINE U MISIJI KULTURE, OBRAZOVANJA I NAUKE, 2019.

Izdanje koje svjedoči o višestrukoj korisnosti Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine,koja  minucioznom i smotrenom implementacijom profesionalnih standarda, predstavlja bh. bibliotekarstvo u najmeritornijim svjetskim i evropskim strukovnim organizacijama i asocijacijama; izdanje koje svjedoči o stručnosti i sistematičnosti njenih zadataka i poslova kojima obogaćuje kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i svojim rezultatima pruža podršku studentima, akademskom i naučnoistraživačkom kadru naše zemlje.

Izdanje su promovirali: Prof. dr. Adnan Busuladžić, Dr. Ismet Ovčina i urednica Adisa Žero.


Šimo Ešić: ŠIMOMETAR : IZABRANA DJELA ZA DJECU I MLADE - UZ 50 GODINA UMJETNIČKOG RADA
Fahrudin Kučuk: I ŽIVOTINJE MAŠTAJU, ZAR NE? – NOMINACIJE ZA ALMA-u 2019.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao jedino nominacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini za prestižnu nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) koja predstavlja  najveću svjetsku nagradu za književnost za djecu i mlade, redovno učestvuje u promociji i afirmaciji svojih nominiranih kandidata za ovu nagradu.

Promotori ovih izdanja bili su: Dr. Ismet Ovčina, Mr. Merima Lendo, Šimo Ešić, Fahrudin Kučuk


Valerijan Žujo: HUGO FREIHERR VON KUTCHERA, 2018.

Nakon što je 4.12.2018. javnosti predstavljena u rezidenciji ambasadora Republike Austrije, te u NUBBiH, knjiga „Hugo Freiherr von Kutschera“, autora Valerijana Žuje,  promovirana je i na ovom Sajmu.

Riječ je o prvoj knjizi o Hugi Kutscheri, civilnom adlatusu poglavara Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu za vrijeme austrougarske uprave.

Knjigu su predstavili: Fra Mile Babić, Valerijan Žujo, Dr. Ismet Ovčina i uvažena gošća, Nj. E. Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Dr. Ulrike Hartmann.

NJ.E. dr. Hartmann, ističući značaj ove publikacije, spomenula je da je Hugo von Kutschera  bio jedan od vodećih službenika i tzv. „Ziviladlatus“ (rukovodilac civilne administracije) carsko-kraljevske zemaljske vlade u BiH i radio je u Sarajevu. Između ostalog je bio nadležan i za kulturnu integraciju. Bio je vlasnik zgrade u kojoj se nalazi današnja Austrijska ambasada u Sarajevu, čiju je izgradnju i naložio. 

Nadalje dr. Hartmann je istakla značaj međusobne saradnje između Austrijske ambasade i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koja se realizuje dugi niz godina uz obostrano zadovoljstvo, a koja će se nastaviti i u narednom periodu. Jedan od segmenata ove saradnje ogleda se i u radu Austrijske biblioteke koja je od 1999. godine smještena u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.