• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Delegacija Diplomatske misije Republike Azerbejdžana u posjeti NUBBiH

05 April 2019 Novosti 1427 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, 4. aprila, direktor Ismet Ovčina sa saradnicama primio je delegaciju Diplomatske misije Republike Azerbejdžana, koju su predstavljali Prvi sekretar Samir A. Malikli, sa saradnicom. Svrha posjete bila je prvenstveno obnova dugogodišnje saradnje i razgovor o mogućim novim projektima na polju istraživanja, izdavaštva i promociji zajedničkih kulturnih i historijskih vrijednosti.

Ovom prilkom Prvi sekretar Samir A. Malikli prenio je i molbu Instituta rukopisa Muhammada Fizulija i Nizami Ganjavija koji djeluje pri Akademiji nauka Republike Azerbejdžan, koji bi željeli istražiti rukopise ovih autora u NUBBiH. Plan istraživanja je identifikacija ovih rukopisa, analiza i mogući prijevod na bosanski jezik. NUBBiH, kao dugogodišnji izdavač, je izrazila želju da bude izdavač ove studije.

Ovom prilikom gosti su obišli i Odjeljenje Specijalnih zbirki na kojem su imali priliku vidjeti neke od primjeraka koje baštini ova vrijedna zbirka. 

Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ima potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Azerbejdžana.