• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija 23. broja časopisa BOSNIACA

15 Mart 2019 Događaji 1314 Views

Piše: Angelina Šimić, Oslobođenje

Preuzeto sa: web stranice oslobođenje.ba

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH danas su, a o čemu smo i nedavno pisali, realizirali jednu od svojih planiranih programskih aktivnosti u ovoj godini, odnosno upriličili su predstavljanje 23. izdanja časopisa "Bosniaca" i nakon toga održali naučno savjetovanje, gdje se u fokusu našla tema "Naučno izdavaštvo u BiH i regionu".

Posebna vrijednost

Zahvaljujući online izdanju časopisa Bosniaca, koji izlazi jedanput godišnje, dr. Tatjana Aparac-Jelušić, umirovljena profesorica informatičkih znanosti sa Sveučilišta u Zadru, mogla je pratiti što se sve u njemu odvijalo, odnosno njegov život i razvoj i primjetila je da se od dva prva početna broja iz 1996. i 1997., koji su bili više usmjereni na bibliografiju, više na povijest da se obzor širio i i uključivale i druge teme, što je vrlo važno za jedno glasilo.

Naglasila je i važnost uključivanja i suradnika iz inozemstva, što je i vidljivo u izdanjima časopisa. "jako je važno da se taj prostor informacija osigura i da se obaviještamo jedni o drugima".

"I ranije govoreći o Bosniacai uvijek bih započinjala jednim mojim ličnim osjećanjem u vezi s njim a taj je da je većina nas svoje prve stručne, a kasnije naučne radove počela objavljivati upravo u ovom glasilu, tako da možemo pratiti i vlastita profesionalna sazrijavanja, sazrijevanja naših kolegica i kolega upravo preko časopisa Bosniaca", kazati će dr. Lejla Kodrić-Zaimović, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA, dodajući da je Bosniaca od 1996. godine prošala jedan put osnaživanja, jasnijeg profiliranja, povećanja vidljivosti kako u domaćoj tako i u međunarodnoj akademskoj zajednici i danas "nam je važna sama po sebi, ali s obzirom na činjenicu da je jedino glasilo ovoga tipa u BiH i to joj svakako daje na jednoj posebnoj vrijednosti. Danas ona ima ugledan međunarodni urednički odbor, vidljivost u međunarodnim bazama podataka. Ona na neki način popunjava one važne elemente naše profesije, a znamo da ih najprije čini akademsko obrazovanje, jake institucije, jaka strukovna udruženja i, naravno, i strukovna glasila bez kojih o sebi ne možemo govoriti kao o profesiji nego prije kao o poluprofesiji...".

Naučni radovi

Govoreći o najnovijem izdanju časopisa Bosniaca, prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović će kazati da se uočava porast broja izvornih i preglednih naučnih radova u odnosu na uobičajeno prisutne stručne članke, što govori o jednom širem profiliranju Bosniacae, kao i da se uočava i porast priloga iz srodnih informacijskih nauka kakva je muzeologija, ali "tu već standardno imamo i priloge iz historije umjetnosti, arheologije, kulturne baštine, dakle iz niza društvenih i humanističkih disciplina", navest će prof. dr. Kodrić-Zaimović, koja je i podrobnije govorila o njima.

Ovaj broj časopisa Bosniaca sažeto, a čulo i iz govora direktora NUB BiH dr. Ismeta Ovčine, donosi 13 radova iz oblasti bibliotečko-informacijskog sistema, dokumentarnog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom okruženju, četiri prikaza od kojih se neki bave i učešćem NUB-a BiH u međunarodnim projektima i radionicama.

Prisutnima se obratio i član međunarodnog uredništva časopisa Bosniaca Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, koji je za ovu priliku napisao tekst i pročitao ga, naravno, a tiče se uređivanja ovakvih serijskih publikacija.