• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ovčina u posjeti bibliotekama u Doboju, Usori i Doboj-Jugu

25 Februar 2019 Novosti 1338 Views

U četvrtak, 21. februara 2019. god., Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicama, posjetio je Narodnu biblioteku u Doboju, Opću knjižnicu u Usori i Opću biblioteku Doboj-Jug.

Uz izraze dobrodošlice, direktorica Narodne biblioteke Doboj, gosp. Slavica  Gostimirović, je gostima iz NUBBiH s ponosom pokazala renovirane prostore Biblioteke, ističući značajnu finansijsku podršku Vlade Republike Francuske, UNESCO-a i drugih donatora, uz čiju je pomoć, nakon oštećenja od poplave, ova Biblioteka rekonstruirana. NB Doboj ima ulogu matične biblioteke, a pored redovnih poslova organizira i različite kulturne manifestacije.

Dr. Ovčina i gosp. Gostimirović, razgovarali su o zajedničkoj realizaciji mogućih projekata u skoroj budućnosti i izrazili dobru namjeru za nastavak i jačanje profesionalne saradnje.

U novoizgrađenoj J.U. Opća knjižnica Usora, koja je svečano otvorena 14. maja 2018. godine, delegaciju iz NUBBiH srdačno je dočekala ravnateljica Knjižnice, gosp. Daliborka Matošević sa saradnicama. Ne krijući zadovoljstvo, gosp. Matošević je prezentirala rezultate rada, koji pored redovnih imaju i različite druge kulturne i obrazovne sadržaje i aktivnosti na animiranju javnosti, a posebno najmlađih žitelja Usore. Ova Knjižnica ima značajna postignuća, ali i ambicije za budući razvoj i proširivanje kapaciteta.

Gosp. Elvedin Skula, direktor novoutemeljene Opće biblioteke Doboj-Jug sa saradnicima, dočekao je kolege iz NUBBiH, izražavajući iskrenu dobrodošlicu i radost ovoj posjeti. Dr. Ovčina i gosp. Skula razgovarali su o planiranim aktivnostima i podršci koju bi NUBBiH mogla pružiti Biblioteci Doboj-Jug u realizaciji budućih projekata.

Dr. Ovčina je, uz tvrdnju da je investiranje u razvoj biblioteka, zapravo investiranje u bolju budućnost novih generacija, darovao Narodnoj biblioteci Doboj, Općoj knjižnici Usora i Općoj biblioteci Doboj-Jug nekoliko knjiga i nova izdanja NUBBiH.