• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

IV književnoumjetnički susreti u Žepču

14 Februar 2019 Novosti 1219 Views

U organizaciji Opće biblioteke Žepče, u subotu, 09.02.2019. godine, održana je manifestacija IV književnoumjetnički susreti u Žepču, u kojoj su na zanimljiv, edukativan i stručan način govorile gošće i sudionice: Adijata Ibrišimovi-Šabić, doc. dr. ruske književnosti; Melida Travančić, doktor književnosti, i Adisa Žero, direktorica Državne agencije za ISSN (Međunarodni standardni broj za serijske publikacije).

Riječi pohvale za dobar i ustrajan rad, direktorici Sabini Malićbegović i uposlenicima Biblioteke u Žepču uputili su u svojim obraćanjima: gosp. Mato Zovko, općinski načelnik; Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Marinko Tokić, pomoćnik ministra za kulturu i sport ZE-DO kantona, i Ernad Grahić, predstavnik Fondacije za bibliotečku djelatnost.

U svome obraćanju zvaničnicima i prisutnima, Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH je između ostaloga kazao: „Opća biblioteka Žepče jedna je od aktivnijih i svrsishodnijih javnih ustanova iz bibliotečkog esnafa, koja rezultatima rada potvrđuje potrebu i društvenu opravdanost postojanja. Ukupnost organizacije rada ove Biblioteke, senzibilizirana je specifičnostima potreba ove lokalne zajednice ali i društva općenito i prevazilazi puke programe rada, animira kulturnu i akademsku zajednicu, vodeći računa o strukovnim standardima...“

Citirajući jedno od načela Lyonske Deklaracije, dr. Ovčina je istakao: „Informacijski posrednici kao što su biblioteke, arhivi, organizacije građanskog društva, lideri u zajednici i mediji, imaju sposobnosti i resurse da pomognu vladama, ustanovama i pojedincima da komuniciraju, organiziraju, strukturiraju i razumiju podatke, što je presudno za razvoj.“

„Ulaganje u razvoj biblioteke treba posmatrati kao investiranje u znanje, kao bazu za razvoj prvenstveno lokalne, ali i šire zajednice.“, kazao je na kraju svoga obraćanja Dr. Ovčina.

Ovom lijepom i nesvakidašnjem događaju prisustvovao je veliki broj građana Žepča, predstavnika pisanih i elektronskih medija, ali i predstavnika biblioteka iz Usore, Doboj Juga, Doboja, Tešnja, Zavidovića, Olova, Vareša, Breze i Sarajeva, koji su kroz interakciju i aktivno sudjelovanje u razgovorima i promišljanjima na temu simbioze bibliotekarstva, književnosti i arhive, konstatovali da, bez obzira na protok vremena, savremene tehnologije, elektronske medije, zamisli o futurističkim – digitalnim bibliotekama, knjiga ostaje neprevaziđena, a biblioteke nastavljaju da postoje - zbog korisnika.

VIDEO PRILOG