• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Međunarodni naučni skup „Stare i rijetke rukopisne knjige - gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago“

24 Decembar 2018 Novosti 1375 Views

Međunarodni naučni skup “Stare i rijetke rukopisne knjige – gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago” u organizaciji Biblioteke "Behram-beg" u Tuzli, održan je 17. i 18. decembra 2018. godine u Hotelu Tuzla u Tuzli. Ovim dvodnevnim naučnim skupom Biblioteka je obilježila 25 godina rada i postojanja. U sklopu Skupa organizirana je i „Izložba rukopisa i starih knjiga“ iz fonda Biblioteke "Behram-beg". Na izložbi, koju su posjetioci imali priliku pogledati, bile su izložene knjige na perzijskom, arapskom i bosanskom jeziku.

Tuzla 1

Tokom dvodnevnog skupa, podijeljenog u tri sesije, prisutni su imali prilike čuti 13 izlaganja o ulozi i značaju rukopisnih fondova i fondova stare knjige za proučavanje intelektualne i kulturne historije, skupljanju i čuvanju raritetnih rukopisa i starih knjiga, o krajišničkim pismima, o zaštiti i promociji rukopisa, prepisivačkoj praksi, i drugim temama.

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH) na ovom skupu predstavila je Muamera Smajić, voditeljica zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa, sa izlaganjem na temu „Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – povećanje pristupa zbirkama“.

U izlaganju su prezentirane kolekcije Specijalnih zbirki i građa koja se u njima čuva. Predstavljeni su i relizirani projekti koje je NUBBiH koristila i koristi za prezentaciju i promociju svojih servisa i građe kako bi njeni korisnici što brže i lakše došli do informacije iz ovih kolekcija.