• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Obilježeno 73 godine od osnivanja NUBBIH

01 Novembar 2018 Događaji 1328 Views
U POVODU OBILJEŽAVANJA 73. GODINE OD OSNIVANJA
NACIONALNE I UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE BOSNE I HERCEGOVINE

U svome obraćanju dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH je kazao:

Oktobar je mjesec knjige, a na današnji dan, prije 73 godine, u Službenom listu Federalne Bosne i Hercegovine, objavljena je Uredba o osnivanju Narodne biblioteke, koju je potpisao  ministar prosvjete, Prof. Anto Babić, te je ovo prilika da na prigodan način obilježimo „73. rođendan Biblioteke“.

Kroz svoju burnu historiju, ova institucija je pokazala i dokazala da vrijedi, da može i da hoće: da bude servis svojim korisnicima, da daje doprinos kulturnim, obrazovnim i naučnim procesima, da predstavlja bosanskohercegovačku  kulturnu i akademsku zajednicu u međunarodnim strukovnim asocijacijama i organizacijama i uz primjenu međunarodnih profesionalnih standarda obavlja svoje brojne zadaće, među kojima je i podrška radu drugih biblioteka, kao i promoviranje bosanskohercegovačkog obrazovanja, nauke i kulture.

Mudri ljudi su davno rekli da je neznanje najgora stvar na svijetu. Shodno tome, najbolja stvar bi trebala da bude znanje. Znanje, obrazovanje i nauka su moć i motor promjena i progresa. Zato u njih treba ulagati.

Na ovoj skromnoj svečanosti, kolektivu i korisnicima NUBBiH čestitam rođendan Biblioteke i želim još mnogo uspješnih i plodotvornih godina rada.

Raduje me da se desio „sretan sticaj okolnosti“ i da upravo danas Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke daruje knjige javnim bibliotekama/knjižnicama univerziteta/sveučilišta sa područja FBiH i promovira publikaciju Zbornik radova sa Naučnog savjetovanja: Naučna misao u BiH – Historijski razvoj do kraja 20. stoljeća, u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Zahvaljujem svima na učešću u ovoj manifestaciji obilježavanja 73 godine postojanja i rada NUBBiH. Zahvaljujem i svima onima koji podržavaju rad ove Biblioteke. Također, zahvaljujem se medijima koji u kontinuitetu prate aktivnosti Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

I na kraju, posebno se zahvaljujemo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, na čelu sa  ministricom prof. dr. Elvirom Dilberović na svesrdnoj podršci radu ove institucije.


Naučna i stručna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH 

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je naučnu literaturu i visokoškolske udžbenike univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH, a ceremonija uručenja upriličena je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUB BiH), na dan kad obilježava 73 godine osnivanja i rada.  

Pomoćnik federalne ministrice Jasmin Branković kaže novinarima da se radi o 115 različitih naslova odnosno 1.235 primjeraka naučnih i stručnih izdanja kojima će se znatno obogatiti knjižni fond šest univerzitetskih biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Tako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavlja s realizacijom programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika odnosno projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je važnost ulaganja u nauku, obrazovanje i znanje, a te oblasti je okarakterizirao kao 'motor i pokretač promjena u svakom prosperitetnom društvu'.

Posebno je, kaže, bitno što je današnja ceremonija upriličena baš na dan kad Nacionalna i univerzitetska biblioteka obilježava 73 godine uspješnog djelovanja i rada.

U okviru današnjeg događaja promoviran je i Zbornik radova s naučnog savjetovanja: "Naučna misao u BiH - Historijski razvoj do kraja 20. stoljeća", u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Radi se o značajnom projektu koji je nastao kao rezultat naučnog savjetovanja održanog u maju prošle godine u Konjicu. 

Pogledajte VIDEO

Foto: FENA & NUBBIH